Lustrumsymposium 'Zestig jaar sectie Kinder- en Jeugdpsychiatrie'

23/09/2008 16:39

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)

Lustrumsymposium 'Zestig jaar sectie Kinder- en Jeugdpsychiatrie'

De afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie, dat als afdeling onderdeel uitmaakt van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), organiseert donderdag 25 september 2008 een symposium in verband met het 60-jarig bestaan. Het thema van dit lustrumsymposium "Volwassen kinder- en jeugdpsychiatrie een vakgebied met competenties" is opgehangen aan de competenties die een kinder- en jeugdpsychiater als medisch specialist zich eigen moet maken en die in de nieuwe opleidingseisen verwerkt zijn.

De kinder- en jeugdpsychiater is de medisch specialist die specifiek kennis heeft van de lichamelijke, cognitieve, psychologische en sociale ontwikkeling van kinderen en jeugdigen. Hij bezit specifieke bekwaamheid om te diagnosticeren en kinderen en jeugdigen, met ernstige stoornissen in emoties, cognities, relaties en gedrag, te behandeling. Hij kan beoordelen welke invloed deze stoornissen hebben op de ontwikkeling, in het functioneren in het gezin, op school, of op sociaal gebied. Daarnaast is hij gespecialiseerd in het beoordelen van de invloed die de omgeving heeft op de psychiatrische stoornis van het kind.

Vele ontwikkelingen op het gebied van de Jeugdzorg hebben gevolgen voor de jeugd GGZ en de kinder- en jeugdpsychiatrie. De afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie pleit ervoor dat psychiaters eerder betrokken worden in deze zorg. Dit sluit aan bij het beleid van het ministerie van Jeugd en Gezin die aangeeft dat kinder- en jeugdpsychiaters een belangrijke rol spelen in de indicatiestelling van kinderen. De kinder- en jeugdpsychiater vervult immers een unieke coördinerende rol binnen de diagnostiek en het behandelproces. In samenwerking met de eerstelijnszorg moet een goede toegang bestaan tot de kinder- en jeugdpsychiater voor kinderen en jeugdigen bij wie sprake is van psychiatrische problematiek of bij wie het vermoeden hiervan bestaat.

Tijdens het lustrumsymposium wordt in de verschillende voordrachten onder andere ingegaan op het visiedocument dat de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie onlangs heeft uitgebracht, op de ontwikkeling van de professionaliteit van kinder- en jeugdpsychiaters, de organisatie en samenwerking van tussen de kinder- en jeugdprofessionals, het maatschappelijk handelen en een lezing over onderzoek, scholing en patiëntenzorg binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Het lustrumsymposium vindt plaats in het Beatrix Theater, Jaarbeurs Congrescentrum te Utrecht van 10.00 uur tot 17.00 uur. Psychiaters en andere professionals in de kinder- en jeugdpsychiatrie zijn hiervoor uitgenodigd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nvvp.net

http://www.nvvp.net