VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 24 september 2008

2008/087/MS

Gezond ouder worden? Samen bewegen!

Lichamelijke inactiviteit is een groot volksgezondheidsprobleem, ook bij ouderen. Minder dan 50% van de ouderen voldoet aan de norm van een half uur bewegen per dag, minstens vijf dagen in de week. Met de toenemende vergrijzing is dit een belangrijk aandachtspunt. Uit onderzoek van Maarten Stiggelbout blijkt juist dat beweegprogramma s voor ouderen een positief effect hebben op de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid. Georganiseerd bewegen biedt gunstige perspectieven om gezond ouder te worden. Stiggelbout promoveert op 25 september 2008 aan VU medisch centrum.

Uit onderzoek van Stiggelbout onder 386 ouderen blijkt dat deelnemers die minimaal twee keer per week het beweegprogramma Meer Bewegen voor Ouderen - gymnastiek (MBvO*) volgen, een betere kwaliteit van leven hebben. Hun sociaal en psychisch welzijn is beter dan dat van ouderen die niet bewegen. Het effect is het grootst bij personen die tot dan toe inactief zijn. Uit literatuuronderzoek van Stiggelbout blijkt tevens dat ouderen door het deelnemen aan beweegprogramma s meer zelfredzaam zijn en beter in staat om dagelijkse activiteiten, zoals wassen en boodschappen doen, uit te voeren.

Stiggelbout onderzocht tevens uitval van deelnemers bij vormen van georganiseerd bewegen voor ouderen. Standaard blijkt dat gemiddeld 50% van de deelnemers na zes maanden stopt met bewegen. Bij georganiseerde beweegactiviteiten voor senioren was de uitval slechts 15% en bij MBvO zelfs maar 10%. Gelet op het belang van blijvend beweeggedrag voor de gezondheid bieden deze resultaten gunstige perspectieven.

Stiggelbout voerde het onderzoek uit voor Body@Work, een samenwerkingsverband tussen TNO Kwaliteit van Leven en de afdeling sociale geneeskunde EMGO van VUmc.


*MBvO

MBvO (Meer Bewegen voor Ouderen) is een verzamelnaam van diverse beweegvormen specifiek voor mensen met ouderdomsverschijnselen. Het betreft onder meer gymnastiek, zwemmen, fitness en yoga. De campagne 30minutenbewegen streeft onder andere naar gerichte aandacht rondom MBvO. De promotie van Stiggelbout is het startsein voor een extra actie rondom de campagne: door heel Nederland ontvangen docenten MBvO gratis uitnodigingskaarten die deelnemers kunnen uitdelen aan bijvoorbeeld een vriend, de buurvrouw of hun zwager. Het doel: lichamelijk inactieve senioren verleiden tot meer bewegen op basis van persoonlijk contact. Voor meer informatie zie www.30minutenbewegen.nl

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (