Breed debat tijdens tienjarig bestaan Nederlands Debat Instituut

24/09/2008 12:53

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Morgen bestaat het Nederlands Debat Instituut precies tien jaar en zij viert dit met een feestelijk lustrumsymposium in Leiden over de maatschappelijke waarde van het debat met o.a. Frans Weisglas en Sophie in 't Veld én met de introductie van de prijs Beste Debater van de Algemene Politieke Beschouwingen die zij afgelopen maandag aan Femke Halsema uitreikte.

Tijdens het lustrumsymposium kijkt het debatinstituut terug op de ontwikkeling van de debatcultuur in Nederland en passeren de highlights van de afgelopen tien jaar de revue. Ruim tweehonderd geïnteresseerden uit de breedte van de samenleving waaronder docenten, politici, mensen uit het bedrijfsleven en scholieren nemen morgen deel aan een interactief debat onder leiding van debatleider Donatello Piras. Frans Weisglas (Oud voorzitter Tweede kamer), Sophie in 't Veld (Europarlementariër) en Douwe Breimer (voormalig Rector Magnificus Universiteit Leiden) verzorgen de inleidingen van het debat. Reinier de Adelhart Toorop en Anne Valkering (Wereldkampioenen Debatteren) vervullen de rol van debataanjager. Frans Weisglas poneert de stelling "Er moet een tweepartijenstelsel komen" en Sophie in 't Veld "De vrijheid van meningsuiting dient onbegrensd te zijn".

Roderik van Grieken (directeur en oprichter debatinstituut): "Wij kijken terug op tien succesvolle jaren waarin wij een enorme groei hebben doorgemaakt. Wat begon als een organisatie van twee man sterk op een zolderkamer in Leiden is nu uitgegroeid tot een bedrijf waarin dagelijks vele professionals zich fulltime bezig houden met de

ontwikkeling van de debatcultuur. De komende jaren richten wij ons op de verdere ontwikkeling van de debatcultuur in Nederland waarbij de basis in het onderwijs ligt".

Debatprijs

De prijs Beste Debater van de Algemene Politieke Beschouwingen is maandag 22 september uitgereikt aan Femke Halsema. Dit was de eerste keer dat het debatinstituut (in samenwerking met dagblad Trouw en de Universiteit Leiden) deze prijs heeft uitgereikt en zij zal deze traditie voortzetten. Met de prijs willen de initiatiefnemers aandacht vestigen op het maatschappelijk belang en de waarde van een goed politiek debat voor de samenleving, de politiek en het onderwijs.





http://www.debatinstituut.nl