VIDEOCHAT MET MINISTER CRAMER OVER BEDRIJVENTERREINENBELEID

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu wil graag de mening van burgers horen over actuele VROM-thema's. Daarom heeft zij besloten het komende half jaar elke maand een videochat te organiseren. Tijdens de chat kunnen burgers vanachter hun eigen computer vragen stellen aan minister Cramer. De eerste videochat uit deze serie vindt plaats op 25 september van 13.30 tot 14.45 en heeft als onderwerp: 'bedrijventerreinenbeleid en de verrommeling van het landschap'.

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor onze economie. Tegelijkertijd slokken ze soms onnodig veel open ruimte op. Dat is veel mensen een doorn in het oog. Waarom bijvoorbeeld steeds weer nieuwe bedrijventerreinen aanleggen als er tegelijkertijd oude terreinen leegstaan? En dat in een land waar ruimte schaars is. Het kabinet wil dat provincies, gemeenten en bedrijven daar bewuster mee omgaan. Daarom pleit het kabinet ervoor dat er eerst een zorgvuldige afweging plaatsvindt voordat er eventueel tot de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen besloten wordt. Gemeenten moeten voortaan samen nagaan of er wel echt behoefte is aan nieuwe bedrijventerreinen in hun regio. Als dat zo is, moeten ze proberen oude terreinen op te knappen om zo ruimte vrij te maken. Of binnen reeds bebouwd gebied naar alternatieve locaties zoeken. Pas als het écht niet lukt om zo ruimte te vinden voor werkgelegenheid, komt nieuwbouw buiten de stad aan de orde. Maar zo ver hoeft het vaak niet te komen. Over dit beleid wil de minister graag het gesprek aangaan.

Minister Cramer kijkt uit naar de chat: 'Al vanaf mijn aantreden maak ik me samen met andere overheden, bedrijven en burgers sterk voor een mooi Nederland. Dat betekent zorgvuldig omgaan met de ruimte in ons land. We moeten niet alleen oude verrommeling opruimen, maar ook nieuwe tegengaan. Er is daar net een goed rapport over uitgebracht en het kabinet bekijkt nu hoe we dit de komende jaren verder gaan oppakken. Daarom leg ik graag mijn oor te luisteren bij de mensen in het land. Sowieso tijdens werkbezoeken, maar nu ook met deze videochat. Ik heb dat al eerder gedaan en het beviel me uitstekend. Het is heel leerzaam om met burgers echt het gesprek aan te gaan. Interactief én live. Ieders bijdrage is welkom bij het werken aan een mooi Nederland. Ook digitaal. Voor de communicatie met de burger gebruiken we natuurlijk ook moderne communicatiemiddelen.'

Heeft u goede ideeën, tips of vragen? Laat het minister Cramer weten tijdens de chatsessie. Surf op donderdag 25 september van 13.30 tot 14.15 naar www.vrom.nl/chatmetcramer.

Noot voor redacties (