Gemeente Schiedam


September

De gemeenteraad vergadert

24 september 2008

De gemeenteraad vergadert

Op donderdag 25 september 2008 vergadert de gemeenteraad. Deze vergadering begint om 20.00 uur in de Aleidazaal van het Stadskantoor.

De raadsvergadering is live te zien via LOOK TV en via de website van de gemeente Schiedam.

Op de raadsagenda staan A- en B-stukken. A-stukken zijn stukken waarmee de raadscommissie una-niem heeft ingestemd en waarover de raad in principe alleen nog een besluit moet nemen (hamerstuk-ken). B-stukken zijn voorstellen waarover geen overeenstemming is en waarover de beraadslagingen nog moeten worden voortgezet (bespreekstukken). Incidenteel gebeurt het dat overeenstemming is over een voorstel maar dat het belang van de zaak inhoudelijke behandeling in de raadsvergadering vergt (historische beslissingen).

Na behandeling in de commissievergaderingen zijn de volgende punten als A-stukken op de raads-agenda geplaatst:
Aanpassing Zomernota 2009
Controleprotocol voor de accountantscontrole op de Jaarrekening 2008 Kaderrichtlijn Water Delfland
Historische collectie

1e begrotingswijziging 2009 en Begroting 2009 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Beleidsnota maatschappelijke ondersteuning Verbinden is de kunst 2008-2012
Verordening kwaliteitsregels peuterspeelzalen Schiedam

Naar aanleiding van de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur van 15 septem-ber 2008 zijn onder andere de volgende onderwerpen als B-stuk op de raadsagenda geplaatst:

Kadernota integraal jeugdbeleid Jong zijn in Schiedam: ieders zorg! De commissie stemt met kanttekeningen in grote lijnen in met de kadernota integraal jeugdbeleid Jong zijn in Schiedam: ieders zorg! Het college wil in enkele jaren alle beleidsvoornemens uitvoeren, al is voor een deel ervan nog geen geld beschikbaar. Wethouder Daskalakis zegt toe jaarlijks in uitvoeringsprogrammas meetbare doelen op te nemen.
Het realiseren van een centrum voor jeugd en gezin is in een vergevorderd stadium. De commissie wil eind oktober praten over de inhoud van zon centrum.
Wethouder Daskalakis zegt verder toe de gemeenteraad nog deze maand te informeren over een op te richten jongerencentrum. Er is een aangepast raadsvoorstel.

Algemene Plaatselijke Verordening 2008
De heer Mostert (VVD) wil artikel 4.1.4 van de Algemene Plaatselijke verordening 2008 (vergunning incidentele activiteiten) nog bespreken in de fractie. Er is inmiddels een aangepast raadsvoorstel.

Verordeningen Wet sociale werkvoorzieningen
De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is gewijzigd. Daarom moeten de volgende 3 verordeningen worden vastgesteld: de verordening Wsw Cliëntenraad Schiedam, de verordening Persoonsgebonden Budget Begeleid werken Wsw en de verordening Wachtlijstbeheer Wsw. Na de commissiebehandeling zijn aangepaste voorstellen voor verordeningen aangeboden op onder andere de volgende punten: de verordening Wsw Cliëntenraad;
de onkostenvergoeding, een duidelijker taakomschrijving en een evaluatiebepaling;
de verordening Persoonsgebonden Budget begeleid werken Wsw; de termijn van het dienstverband, de hoogte van het bedrag voor het aanpassen van de werk-plek en een evaluatiebepaling; een verordening Wachtlijstbeheer Wsw;
een hardheidsclausule in de verordening en een evaluatiebepaling.

Verder is tijdens deze commissievergadering aan de orde gekomen:

Internet onderzoek Lichtblauwe brigade
De commissie vindt dat het imago van de Lichtblauwe brigade niet positief is en dat de zichtbaarheid moet worden verbeterd. Bij het uitbrengen van een publicatie over de werkzaamheden van de Lichtblauwe brigade moet reke-ning worden gehouden met publicaties van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond.

Doorbetaling woonlasten tijdens detentie
Op verzoek van de VVD-fractie is dit onderwerp geagendeerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad geïnformeerd over het besluit om in bepaalde gevallen woonlasten van gedetineerden door te betalen. Het gaat om gedetineerden zonder inkomen die maximaal zes maanden zijn gedetineerd en die na detentie dakloos dreigen te worden.
De commissie wil dat in de regeling een terugbetalingsplicht wordt opgenomen. Dit onderwerp komt in de raadsvergadering nog aan de orde.

Naar aanleiding van de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer van 16 september 2008 is het volgende onderwerp als B-stuk op de raadsagenda geplaatst:

Charter wijkactieprogramma Nieuwland
Het charter is een overeenkomst tussen de gemeente en het Rijk over de verbeteringen in de Voge-laarwijk Nieuwland. Deze overeenkomst zou overeen moeten komen met de afspraken die hierover zijn gemaakt tussen de gemeente en de woningcorporatie Woonplus. De directeur van de corporatie laat de commissie weten dat het daar stevig aan schort en is teleurgesteld over de opstelling van de gemeente. De commissie stelt vast dat voor lang niet alle maatregelen geld beschikbaar is. Het Samenwerkingsorgaan Bewonersorganisaties (SOBO) zegt via John van Gestel bang te zijn dat de overige wijken tekort komen als alle aandacht naar Nieuwland uitgaat. Wethouder Groene geeft aan dat ook voor de andere wijken geld beschikbaar zal komen.

Verder is tijdens deze commissievergadering aan de orde gekomen:

Canonherziening in de Ambachtenwijk
Bewoners van de Ambachtenwijk willen dat de gemeente afziet van de voorgenomen verhoging van de erfpachtcanon. Gemiddeld wordt deze ruim verdubbeld, zo stelt Marcel Houtkamp van D66. De commissie erkent dat het college zich aan de overeenkomst houdt. Alle fracties vinden echter dat de aanpassing billijk moet zijn. Wethouder Siljee blijft erbij dat de contracten en de wet geen ruimte laten voor een andere aanpak. De raad gaat nu zelf na of het anders kan.

Ziekenhuislocatie BK-laan
Het bewonerscomité Ziekenhuisbuurt is het niet eens met de ideeën die wethouder Groene heeft voor de herinrichting van het ziekenhuisterrein. Daarom heeft men zelf een ander plan bedacht. Daan Huisman licht in een korte spreekbeurt het alternatieve plan toe. Wethouder Groene geeft aan dat de gemeente nog helemaal geen plan heeft, maar ideeën heeft over de kwaliteit van het gebied. Het is de bedoeling dat daarvoor in november uitgangspunten worden vastgesteld. De commissie wil graag een Programma van Eisen voor dit gebied zien, samen met een BeeldKwaliteitsPlan. De wethouder heeft daar een maand meer tijd voor nodig, waarmee de commissie instemt.

Informatie over het spreekrecht
Tijdens de raadsvergaderingen kan gebruik gemaakt worden van het spreekrecht. Burgers kunnen ge-zamenlijk gedurende maximaal dertig minuten het woord voeren over op de agenda vermelde B-stukken (bespreekstukken).

Voor het spreekrecht kan men zich aanmelden tot 48 uur voor de aanvang van de vergadering bij de griffier van de gemeente Schiedam, dhr. J. Gordijn, tel 010-2191041

Meer informatie over de commissies en raad, zoals de verslagen en de genoemde raadsstukken, vindt u op www.schiedam.nl onder Bestuurs Informatie

Klik hier voor meer informatie.