Gemeente Assen


Nieuw educatief centrum voor natuur en milieu in Asserbos

Assen, 25 september 2008

De gemeente Assen wil bij Kinderboerderij 'De Hofstede' een nieuw educatief centrum bouwen. Tegelijkertijd krijgt de kinderboerderij een flinke opknapbeurt. Met deze plannen wil de gemeente een impuls geven aan de Natuur en Milieueducatie in de stad. Het college vraagt de raad om een bedrag van ruim 2,5 miljoen euro voor de plannen.

Het grootste deel van het bedrag is bedoeld voor de nieuwbouw van het educatief centrum in het Asserbos. In dit nieuwe centrum komen lesruimtes, een praktijkruimte, filmzaal en een tentoonstellingsruimte. Het centrum zou er in 2010 moeten staan. Het wordt zo veel mogelijk duurzaam gebouwd, met bijvoorbeeld zonnepanelen en een grasdak. Rond het centrum komt een thematuin. In het naastgelegen bos legt de gemeente een natuurspeelbos aan met onder andere klimbomen, bruggetjes en hutten. De gemeente gaat verder de kinderboerderij opknappen. De dierenverblijven en de weides worden daarbij vernieuwd.

Ieder jaar bezoeken zo'n 80.000 mensen de kinderboerderij 'De Hofstede'. Verder vinden rond de kinderboerderij veel activiteiten plaats op het gebied van natuur- en milieueducatie. Ieder jaar volgen meer dan 8.000 leerlingen lessen op de kinderboerderij dan wel op het milieupark van de gemeente Assen. Tijdens de lessen leren kinderen bewust om te gaan met hun eigen leefomgeving.

De gemeente vindt het belangrijk dat er ook kinderboerderijen in de wijken zijn. Wijken die nog geen kinderboerderij hebben, kunnen bij initiatief vanuit de wijk, rekenen op steun van de gemeente. Wijkkinderboerderijen met een eigen lesruimte, krijgen van de gemeente een lespakket aangeboden. Ook wil het college educatieve tuinen bij de kinderboerderijen aanleggen. Kinderen leren zo spelenderwijs hoe planten gezaaid, geplant, onderhouden en geoogst worden.