Gemeente Dirksland


Praat mee over onze luchtkwaliteit

Inspraak op het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit van 24 september tot en met 4 november 2008

De lucht om ons heen wordt steeds schoner. Dat is goed nieuws, want een schone lucht draagt bij aan een goede gezondheid. Maar , we zijn er nog niet. In het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) geven rijk, provincies en gemeenten aan wat ze zullen doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Van 24 september tot en met 4 november 2008 ligt het ontwerp van het NSL ter inzage op verschillende plekken in Nederland en worden informatiebijeenkomsten gehouden met aansluitend de mogelijkheid om een mondelinge inspraakreactie te geven.

Achtergrond
De Europese Unie heeft normen vastgesteld voor de luchtkwaliteit. Hoewel de lucht in ons land steeds schoner wordt, zijn extra maatregelen noodzakelijk om die normen te halen. Voor Nederland zijn vooral de normen (grenswaarden) voor stikstofdioxide en fijn stof belangrijk. Dit zijn stoffen die met name in de lucht komen door verkeer, maar ook door de industrie, de zeescheepvaart en de landbouw. Met het NSL laat de Nederlandse overheid zien hoe zij die grenswaarden gaat realiseren. Het NSL is ook de basis om hiervoor enige extra tijd te krijgen van de Europese Commissie.

Waarom inspreken
Via inspraak kunt u laten weten wat u vindt van de maatregelen in het ontwerp-NSL. Ook kunt u uw mening geven over de gevolgen voor de luchtkwaliteit van grote ruimtelijke projecten bijvoorbeeld de aanleg van een woonwijk, een weg of een bedrijventerrein die in uw omgeving gepland worden. Wellicht zijn er nog andere punten die u onder de aandacht wilt brengen. Inspreken zorgt ervoor dat uw belangen worden meegewogen bij de definitieve vaststelling van het NSL.

Hoe inspreken
U kunt tijdens de inspraakperiode zowel schriftelijk als mondeling reageren op het NSL. Wilt u schriftelijk reageren, dan kunt u dat doen via het inspraakformulier op www.inspraakpunt.nl of door een brief te sturen aan: Inspraakpunt, Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Wilt u mondeling reageren, dan kunt u dat onder andere doen tijdens de hoorzittingen, die plaatsvinden tijdens de informatiebijeenkomsten. Wilt u hiervan gebruikmaken, maak dit dan uiterlijk twee dagen voor de hoorzitting kenbaar bij het Inspraakpunt, telefoon 070 - 351 9604.

Meer informatie
Voor meer informatie over het NSL, de inspraakprocedure, relevante data en documenten gaat u naar: www.vrom.nl/luchtkwaliteit. Met vragen over de inspraakprocedure kunt u terecht bij het Inspraakpunt, telefoon 070 - 351 9604. Voor inhoudelijke vragen over het NSL kan het Inspraakpunt u doorverwijzen.