Gemeente Gouda


Gouda: Op eigen kracht met aantoonbaar resultaat (24-9-2008)

Oosterwei staat sinds het besluit van Connexxion om de bus tijdelijk een paar straten om te laten rijden, in de belangstelling van de media. Dat doet de beeldvorming van onze stad en deze buurt Oosterwei in het bijzonder, geen goed. In de maatschappelijke en politieke discussie die nu ontstaat klinkt door dat problematieken zoals deze zich voordoen in Oosterwei, overal in Nederland kunnen gebeuren en ook gebeuren. Ook wij zijn die mening toegedaan. Gouda is op dit punt representatief voor een groot aantal andere steden in Nederland.

Morgen is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over de situatie in Oosterwei en breder over vergelijkbare situaties in andere Nederlandse steden.

Vooruitlopend op het aanstaande spoeddebat geeft de burgemeester van Gouda de volgende verklaring:

Aantoonbaar resultaat

De gemeente Gouda heeft aantoonbaar resultaat geboekt met haar veiligheidsaanpak.

Ik bestrijd het beeld dat er niet wordt opgetreden tegen raddraaiers. We pakken ze op en pakken ze aan. We spreken over een buurt die speciale aandacht behoeft en krijgt. Daar sluiten we de ogen niet voor.

Onze veiligheidsaanpak kent een goede balans tussen preventie enerzijds en repressie anderzijds.

Ook heeft de gemeente Gouda samen met woningcorporaties veel geïnvesteerd in de wijk. Het helpt als een wijk er goed uitziet, als de huizen groot genoeg zijn en als de voorzieningen op peil zijn. Bewoners in Oosterwei willen een buurt die schoon, heel en veilig is. Op al deze factoren zetten we in.

Preventie en repressie

Preventie is er op gericht jongeren perspectief te bieden. In Gouda zetten we erop in dat alle jongeren tot 27 jaar of een opleiding volgen of een baan hebben. En dat geldt ook voor Marokkaanse jongeren. Tevens wordt met name in de groep tot 14 jaar ingezet op daar waar het nodig is het vergroten van het verantwoordelijkheidsbesef bij ouders. Dat doen we door opvoedingsondersteuning, maar ook een verlengde schooldag draagt daar aan bij.

Op het gebied van repressie tonen onze cijfers aan dat de politie krachtig optreedt. Als burgemeester van openbare orde en veiligheid ben ik erg tevreden over hun inzet. Ik pleit wel voor een strakkere termijn als het gaat om rechtspraak. Het helpt als de straf sneller volgt op de daad.

Indien nodig pakken we naast de jongeren ook de ouders aan. Met verplichte opvoedingsondersteuning tot in het uiterste geval ontzegging uit de ouderlijke macht.

Sinds 2005 heeft dit alles geleid tot een aantoonbare verbetering van de veiligheid in de wijk. In cijfers, maar ook in veiligheidsbeleving.

Afname incidentcijfers (woninginbraak, autokraak, jongerenoverlast, straatroof, diefstal, vernieling)

2005

2006

2007

Oosterwei

231

222

158

Vreewijk

343

187

123

Voorwillens

184

149

95

totaal

758

558

376

De laatste tijd is sprake van een terugval. Een nieuwe groep kinderen tot 14 jaar zorgt voor overlast.

We zijn dus nog niet klaar. Het kan en moet beter. Steden zoals Gouda kunnen extra steun goed gebruiken.

Op eigen kracht

Kortom: Op eigen kracht werkt Gouda met aantoonbaar resultaat aan de verbetering van de veiligheid en leefbaarheid. Dat doen we met extra inzet in die wijken en buurten die om onze extra aandacht vragen.

Gouda is niet uniek in Nederland als we zeggen: we zijn geen grote stad, maar we kampen wel met een grootstedelijke problematiek. Wij voelen ons gesteund door het kabinet en zijn in gesprek over:


- Grotere inzet op opvoedingsondersteuning, waar nodig verplicht


- Instrumentarium om adequater de raddraaiers te kunnen oppakken en aanpakken


- Investering in wijkontwikkeling: versneld inzetten op nieuwbouw projecten en voorzieningen

Gouda is een vitale stad en toont ook nu haar veerkracht. Als burgemeester van de dialoog ga ik in gesprek met mensen in de wijk, de stad en het land. Samen moeten we werken om onze stad veilig en leefbaar te maken en te houden. Ik weet dat er mensen zijn die overlast veroorzaken en ook dat er mensen zijn die zich onveilig voelen. Ik ben de burgemeester van beide groepen, daar mag men mij op aanspreken!


---