Bredeschool.nl


20 miljoen extra voor vroegschoolse educatie

donderdag 25 september 2008

Staatssecretaris Dijksma stelt eenmalig 20 miljoen beschikbaar voor onderwijs aan achterstandskinderen in groep 1 en 2. Met het geld moet het bereik en aanbod van vroegschoolse educatie omhoog.

Er komen niet alleen extra middelen vrij, ook maakte Dijksma 24 september afspraken met vertegenwoordigers van de PO-raad, besturenorganisaties, onderwijsvakorganisaties en de VNG over de verbetering van de kwaliteit en het aanbod van vroegschoolse educatie. Gemeenten en basisschool dragen gezamenlijk zorg voor deze kwaliteitsslag. De PO-raad, besturenorganisaties en onderwijsvakorganisaties gaan zich sterker maken voor meer kwaliteit en betere informatievoorziening over vroegschoolse educatie.

Het extra geld is bedoeld om de taalvaardigheden van kinderen te verbeteren en de sociaal-emotionele ontwikkeling te versterken. Uit onderzoek blijkt dat vroeg beginnen met extra taalonderwijs een effectief middel is bij het wegwerken van taalachterstanden. Vroegschoolse educatie reduceert op de lange termijn ook schooluitval en draagt bij aan betere toekomstperspectieven van de leerlingen. Afgesproken is dat alle scholen die gewichtengeld ontvangen, uiterlijk in 2011 extra onderwijs bieden aan groep 1 en 2. Het geld maakt deel uit van een budget voor vroeg- en voorschoolsonderwijs dat oploopt tot
210 miljoen in 2011.