Gemeente Voorschoten

uur in brandweerkazerne

Gemeenteraad vergadert om 19.00 uur in brandweerkazerne

vergaderhamer De gemeenteraad van Voorschoten werkt sinds september volgens een nieuwe vergaderstructuur. De nieuwe manier van vergaderen biedt meer ruimte voor inwoners om mee te praten en te denken, op het juiste moment. Daarnaast kan de raad efficiënter vergaderen, waardoor onderwerpen sneller tot uitvoering komen. De vergaderingen vinden tijdelijk plaats in de Brandweerkazerne vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het gemeentehuis.

De raad vergadert in de nieuwe structuur elke donderdagavond. In de gemeenterubriek in Groot Voorschoten en op
www.gemeentebestuurvoorschoten.nl kunt u elke week lezen wat voor de donderdag op de agenda staat. En op welk tijdstip een onderwerp aan de orde komt. De vergaderingen vinden tijdelijk plaats in de Brandweerkazerne vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het gemeentehuis.

Beeldvorming, meningvorming, besluitvorming

Elke donderdagavond kan een rondetafelgesprek met Voorschotenaren plaatsvinden. In het rondetafelgesprek kunnen raadsleden relevante informatie verzamelen en zich een beeld vormen over het onderwerp. Na het rondetafelgesprek is er een commissievergadering waarin de raadsleden het politieke debat voeren en een mening vormen. Om de week volgt aansluitend een raadsvergadering voor besluitvorming.

Wilt u meer weten over het nieuwe vergadermodel, leest u dan hieronder verder!

Het nieuwe vergadermodel

Het nieuwe vergadermodel beslaat drie fasen.

Fase 1: Informatie verzamelen
Voorschotenaren staan centraal in deze fase. Belanghebbenden en deskundigen zijn in de gelegenheid om relevante informatie, ideeën en meningen naar voren te brengen. De beïnvloedingsmogelijkheden zijn nog groot zijn. Raadsleden verzamelen op relatief informele wijze informatie voor de volgende fase, de commissievergadering, en nemen zelf nog geen mening standpunt in. U kunt dus uw mening geven op een moment dat een raadslid daar nog echt wat mee kan.Wilt u meepraten aan tafel? Dan kunt u zich, graag uiterlijk een dag van te voren, aanmelden bij de griffie van de gemeenteraad: griffie@voorschoten.nl of (071) 5600 625.

Fase 2: Politiek debat en meningvorming
In een meningvormende (commissie)vergadering wordt dezelfde avond het politieke debat gevoerd, op basis van de informatie uit de rondetafelgesprekken.

Fase 3: Besluitvorming in de raadsvergadering
Het politieke debat heeft in fase 2 plaatsgevonden, de meningen zijn bekend. Dus de raad kan een besluit nemen tijdens de raadsvergadering. Deze vindt iedere twee weken plaats aansluitend aan de commissievergadering.

Wanneer vinden de vergaderingen plaats?
De vaste avond voor de raad is de donderdagavond. Het gemeentehuis wordt grondig opgeknapt en de raadszaal is daarom voor langere tijd niet beschikbaar. De rondetafelgesprekken en vergaderingen vinden in deze periode plaats in de Brandweerkazerne aan het Burgemeester van der Haarplein. Vanaf 18 september start de gemeenteraad met het nieuwe vergadermodel. In Groot Voorschoten en op de website www.gemeentebestuurvoorschoten.nl worden alle agenda's gepubliceerd. De ronde-tafelgesprekken vinden iedere donderdag plaats, gevolgd door de commissievergadering. De raadsvergaderingen vinden eens in de twee weken plaats op donderdag.

Het rondetafelgesprek met aansluitend de commissievergadering start om 19.00 uur.

De raadsvergadering duurt in de regel van ongeveer 22.00 uur en tot 23.00 uur.

De vergaderingen zijn ook te volgen via
http://www.gemeentebestuurvoorschoten.nl/

Wilt u meer weten over de nieuwe vergaderstructuur, komt u dan vooral eens een kijkje nemen. De brandweerkazerne staat voor u open!
* 25 september 2008