Senternovem


03-09-2008 | Vier op tien Nederlanders Bewust Duurzame Consument

Nederlanders maken zich minder zorgen over klimaat en milieu en vinden duurzame thema's minder belangrijk dan een jaar geleden. Milieuminister Jacqueline Cramer wordt door maar 2% van de Nederlanders als duurzaam beschouwd en minder dan 1 procent vindt zichzelf een voorloper op gebied van duurzaamheid.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de Duurzaamheid Monitor 2008 van stichting iNSnet, die op 1 september werd gepresenteerd. De Duurzaamheid Monitor onderzoekt jaarlijks de drijfveren en belemmeringen voor duurzaam gedrag onder Nederlanders. Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Flycatcher InternetResearch uit Maastricht, namen deel ASN Bank, Greenchoice, Dutch en het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling van SenterNovem.

Weinig verband tussen duuraam gedrag en politieke voorkeur Uit de resultaten blijkt verder dat er nauwelijks een verband bestaat tussen duurzaam gedrag en politieke voorkeur en dat duurzaamheid nauwelijks een rol speelt bij de keuze voor een politieke partij op het moment dat verkiezingen worden gehouden voor de Tweede Kamer. Bij hoger opgeleiden is die rol wat nadrukkelijker dan bij anderen, maar nooit doorslaggevend. Bij de laagst opgeleiden is die rol zelfs vrijwel afwezig.
Klimaat, milieu en duurzaamheid zijn voor minder Nederlanders dan vorig jaar de thema's waarover men zich de meeste zorgen maakte en het belang, dat aan uiteenlopende duurzame onderwerpen wordt gehecht, is ten opzichte van 2006 afgenomen. Toch zien bijna vier op de tien Nederlanders zichzelf als Bewust Duurzame Consument. "Deze uitkomsten laten zien dat duurzaamheid gemeengoed begint te worden voor grote groepen in de samenleving." concludeert Peter van Vliet, voorzitter van stichting iNSnet en initiatiefnemer van de Duurzaamheid Monitor.

"Dat maar een heel kleine groep zichzelf ziet als voorloper kan daarvan een signaal zijn. Duurzaamheid is niet meer iets waarmee je je als voorloper onderscheidt. Het is eerder een thema geworden waarmee je verantwoordelijkheid neemt. Het afnemende belang dat mensen aan duurzame thema's toekennen kan een gevolg zijn van het minder nadrukkelijk beleven van het onderwerp, maar tegelijk toch ook van media-aandacht die zich na de Al Gore storm weer meer op andere thema's richt, zoals de economische crisis, die als meer bedreigend wordt ervaren. Die reactie zie je ook terug in de cijfers." Het aantal mensen dat aangeeft altijd of vaak duurzame producten te kopen is met een derde gedaald ten opzichte van 2007. Ouderen kopen vaker duurzaam, jongeren juist minder vaak. Reden om geen duurzame producten te kopen is nog meer dan twee jaar geleden de prijs: ze worden te duur gevonden.

Overheid meest aangewezen partij om duurzaamheid te stimuleren De overheid blijft volgens het onderzoek aan kop als de meest aangewezen partij om duurzaamheid te stimuleren. Dit staat volgens Van Vliet nog altijd haaks op het beleid waarbij duurzaamheid vooral aan de markt zelf wordt overgelaten. Maatregelen die de overheid volgens de ondervraagden moet nemen om klimaatverandering tegen te gaan zijn vooral subsidiëren van duurzame producten en duurzaam gedrag maatschappelijk belonen (bijvoorbeeld door belastingverlaging).

Van bekende Nederlanders worden Prins Willem Alexander en Femke Halsema het meest met duurzaamheid geassocieerd, milieuminister Jacqueline Cramer het minst. Onze troonopvolger staat vooral als duurzaam te boek bij ouderen en hoger opgeleiden. Jan Marijnissen en Marianne Thieme doen het goed bij lager opgeleiden.

Bron

Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door
Flycatcher InternetResearch uit Maastricht, namen deel ASN Bank, Greenchoice, Dutch en het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling van SenterNovem. Het onderzoek bestond uit een algemene vragenlijst en uit vragen met betrekking tot de participanten, die werden beantwoord door een representatief panel van ca 1125 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het veldwerk werd verricht in de periode 29mei tot 16 juni 2008.
Contact

De uitkomsten van de Duurzaamheid Monitor leveren concrete en interessante uitgangspunten voor effectiever (duurzaamheids- en mvo) beleid en strategie, voor zowel overheid, bedrijfsleven als voor organisaties in de duurzame sector.

Een samenvatting van de resultaten is beschikbaar via de website: www.duurzaamheidmonitor.nl .
Een uitgebreide samenvatting en het algemene rapport zijn verkrijgbaar bij stichting iNSnet ( info@insnet.org ) en kunnen worden besteld via de website.