Nederlands Jeugdinstituut


Naar meer samenhang en samenwerking in de jeugdsector

Kortgesloten?

De afgelopen weken is de discussie over een falende aanpak van de jeugdproblematiek weer opgelaaid. Vaak is een belangrijk punt van kritiek een gebrek aan afstemming en samenwerking tussen de verschillende voorzieningen waarmee jeugdigen en hun ouders te maken krijgen. Deze ketens van zorg moeten korter, efficiënter, sneller en klantvriendelijker worden ingericht. Dat geldt ook voor de aansluiting tussen jeugdgezondheidszorg en jeugdzorg. Met de publicatie Kortgesloten? brengt het Nederlands Jeugdinstituut in kaart hoe jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg hun aansluiting invullen en verbeteren.

De zorg voor kinderen, jongeren, hun ouders en andere opvoeders krijgt momenteel een stimulans die mede wordt aangewakkerd door de komst van de centra voor jeugd en gezin. De komende jaren staat ons een intensivering van de zorg te wachten, een versterking van de infrastructuur, een poging de verkokering te doorbreken en de beschikbaarheid en toegankelijkheid van samenhangende hulp te verbeteren. Met de publicatie Kortgesloten? over de aansluiting tussen jeugdgezondheidszorg en jeugdzorg wil het Nederlands Jeugdinstituut hieraan een bijdrage leveren door de huidige stand van zaken te beschrijven en aan de hand van voorbeelden te laten zien welke mogelijkheden er zijn voor verbetering.

Achtergrond
Aansluiting in de keten gaat over alle processen die ervoor zorgen dat cliënten vanuit de ene sector of instelling naar de volgende (meer gespecialiseerde) worden overgedragen of verwezen. Door wetgeving en beleid vanuit verschillende overheden ontstaat een lappendeken aan instanties die werken vanuit diverse invalshoeken en met verschillende belangen. Iedereen is het erover eens dat de cliënten hiervan zo min mogelijk last mogen hebben. In de praktijk blijkt de ketensamenwerking vaak voor verbetering vatbaar.

Veelbelovend
De publicatie Kortgesloten? richt zich op de vraag hoe de professional, de organisatie en het hulpverleningsproces eraan kunnen bijdragen dat de klant sneller en efficiënter geholpen wordt. Veelbelovende voorbeelden laten zien dat er veel mogelijk is zonder dat er een stelselwijziging aan te pas hoeft te komen. De voorbeelden variëren van het centrum voor jeugd en gezin tot de aansluiting tussen school, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk en jeugdzorg tot interventieprogrammas als Triple P.

Doelgroep
De publicatie Kortgesloten? is bestemd voor professionals in de jeugdgezondheidszorg en de jeugdzorg, meer in het bijzonder voor uitvoerders, managers, beleidsmedewerkers en staffunctionarissen bij deze organisaties, gemeenten en provincies die werken aan verbetering van de aansluiting in de ketenzorg.
Voor de totstandkoming van dit rapport is nauw samengewerkt met de brancheorganisaties ActiZ, GGD Nederland, de MOgroep en het RIVM/Centrum Jeugdgezondheid.

Bestelinformatie
Kortgesloten? is geschreven onder eindredactie van Bert Prinsen. Prijs: 30,-- en te bestellen via www.nji.nl/publicaties .