Nederlands Jeugdinstituut


Bestrijden van kindermishandeling

Een aanpak die werkt

Kindermishandeling is een oplosbaar probleem. Bij een juiste aanpak kan voorkomen worden dat tienduizenden kinderen slachtoffer worden. En als het dan toch gebeurt kunnen we veel effectiever reageren dan we nu doen. Dit zijn de uitgangspunten van de publicatie Het bestrijden van kindermishandeling. Een aanpak die werkt. Hiermee biedt het Nederlands Jeugdinstituut professionals op de werkvloer een concreet raamwerk met 55 aandachtspunten om kindermishandeling effectief aan te pakken. De auteur, hoogleraar Opvoedkunde Jo Hermanns maakt goed zichtbaar wat er moet gebeuren om kindermishandeling succesvol te bestrijden.

RAAK
Op initiatief van de Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK) vond in vier regios in de periode 2003-2006 een proef plaats met een geïntegreerde aanpak kindermishandeling. Kenmerkend voor deze aanpak is dat alle betrokken partijen in de regio van onderwijs tot jeugdzorg en politie met elkaar om de tafel gaan zitten. Zij hebben de opdracht om met bestaande middelen een betere ketenaanpak van kindermishandeling te realiseren. Deze zogeheten Raak-aanpak bleek zeer doeltreffend. Op grond van deze resultaten besloot het programmaministerie voor Jeugd en Gezin deze werkwijze in heel Nederland in te voeren. Het Nederlands Jeugdinstituut is verantwoordelijk voor de landelijke uitrol van deze Regionale aanpak kindermishandeling.

Update
De basis voor de proefregios was een overzicht van professionele interventies bij het bestrijden van kindermishandeling, in de vorm van een 35-puntenplan. Professionals, instellingen en financiers zijn daarmee aan de slag gegaan. Het bestrijden van kindermishandeling. Een aanpak die werkt is een update van het eerdere puntenplan, bedoeld om de landelijke invoering van RAAK te ondersteunen. Nieuwe informatie uit internationale databases en specialistische vakliteratuur over good practices is opgenomen. Daarmee biedt de publicatie een actueel overzicht van de huidige ontwikkelingen op het gebied van het bestrijden van kindermishandeling.

Bestellen
De publicatie Het bestrijden van kindermishandeling. Een aanpak die werkt is voor 24,50 te bestellen via www.nji.nl/publicaties.