Gemeente Coevorden

Gemeente wil in 2015 100 procent duurzaam inkopen

Wethouder Geert Roeles van Economische Zaken ondertekende afgelopen vrijdag samen met bestuurders van enkele andere Drentse gemeenten de intentieverklaring `Duurzaam inkopen' in het Provinciehuis in Assen. Met deze intentieverklaring onderstreept de gemeente de ambitie om in 2010 minstens 75 procent duurzaam in te kopen. In 2015 moet dit 100 procent zijn.

De intentieverklaring is een initiatief van het ministerie van VROM en SenterNovem en houdt in dat inkopen en aanbestedingen moeten voldoen aan landelijk, door SenterNovem vastgestelde, milieu- en duurzaamheidsvoorwaarden. De gemeente wil met het ondertekenen van deze intentieverklaring onderstrepen dat de eigen organisatie duurzame producten en diensten gaat inkopen. Deze ambitie wordt onderdeel van nieuw te vormen beleid op het gebied van inkoop en aanbesteding. Dat betekent onder meer dat de gemeente bij aanbestedingsprocedures strenge eisen stelt op het gebied van duurzaamheid. Naast de gemeente Coevorden ondertekenden de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen, Noordenveld, Westerveld en De Wolden en STAMM (Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Drenthe) de verklaring. De gemeenten Tynaarlo, Meppel en Midden-Drenthe en de provincie Drenthe ondertekenden de
verklaring al eerder. De provincie Drenthe komt op ruim 80 procent deelname en is landelijk koploper op het gebied van duurzaam inkopen bij gemeenten.

Minisymposium Duurzaam Inkopen

De ondertekening van de intentieverklaring gebeurde tijdens het minisymposium Duurzaam Inkopen waar onder meer gedeputeerde Tanja Klip inging op de manier waarop de provincie Drenthe inhoud geeft aan duurzaam inkopen. Ook werden op een catwalk enkele voorbeelden van duurzame producten gepresenteerd. Tijdens het symposium werden de eerste exemplaren van de brochure `Duurzaam Inkopen: het kan; het werkt!' in Drenthe uitgereikt. In deze brochure van de provinciale Milieufederaties staan voorbeelden uit de praktijk van duurzaam inkopen. De brochure is te downloaden op: www.milieufederatiedrenthe.nl.

Foto: Roelof Lutgers