Gemeente Zijpe


2008-09-25 Voorkomen van spijbelen en/of schooluitval op het MBO logo ROC

Op donderdag 26 augustus 2008 heeft het regionaal bureau leerlingzaken en RMC de eerste stap gemaakt in de voorlichting over vroegtijdig schoolverlaten zonder diploma aan leerlingen van het Horizon College.

Acht klassen van rond de 15 leerlingen starten hun MBO opleiding in de zorg niveau 2.

De gemiddelde leeftijd van deze leerlingen is 16,5 jaar. Zij hebben eerst hun VMBO diploma behaald, maar hebben daarmee nog geen startkwalificatie. Omdat de schooluitval in het MBO groter is dan in het voortgezet onderwijs, is voorlichting over de consequenties van het ontbreken van de juiste papieren op latere leeftijd noodzakelijk.

De leerplichtwet 1969 is in 2007 drastisch veranderd. Leerlingen zijn volledig leerplichtig tot en met het schooljaar waarin zij 16 jaar worden. Daarna zijn zij kwalificatieplichtig tot de dag waarop zij 18 jaar worden. Een startkwalificatie is een HAVO of VWO diploma, of een MBO-diploma op minimaal niveau 2.

Wanneer een leerling verzuimt, kan er een proces verbaal tegen hem of haar opgemaakt worden. Ook bestaat er een mogelijkheid om in een vroegtijdig stadium van spijbelen de zaak door middel van een HALT procedure aan te pakken. Dit is een lik op stuk beleid.

Voor de meeste leerlingen en hun mentoren was de informatie die gegeven werd door de leerplichtambtenaar en de RMC coördinator nieuw. Het MBO beschouwt haar leerlingen als volwassenen. Ook de 16 jarigen worden geacht zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheden. In de praktijk gaat dat regelmatig mis. Bij spijbelgedrag greep de opleiding vaak niet in, mede omdat de leerling zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. Nu de handhaving mogelijk is tot een leerling 18 jaar is, kan er door de leerplicht veel sneller ingegrepen worden wanneer een leerling dreigt te ontsporen. Alles valt of staat met een goed registratiesysteem. Hieraan wordt door de ROCs hard gewerkt.

In een vroegtijdig stadium van schoolverzuim kan intensief samengewerkt worden door het ROC en de leerplicht om definitieve schooluitval te voorkomen.

Het regionaal bureau leerlingzaken en RMC gaan aan alle ROCs in de regio deze voorlichting geven.