Gemeente Den Haag

Start inspraak voorstel herinrichting Spui en Grote Markt

Het college van burgemeester en wethouders geeft de plannen voor herinrichting van het Spui en Grote Markt en omgeving vrij voor inspraak. De straten worden afgesloten voor doorgaand autoverkeer en heringericht voor fietsers en voetgangers. Trams en bussen houden hun huidige routes en blijven gewoon gebruik maken van het Spui.

Uitgangpunt van de plannen is dat de verblijfskwaliteit in deze gebieden verbetert en dat de bereikbaarheid van het centrum voor bewoners, winkelend publiek en toeristen gewaarborgd blijft. Om sluipverkeer in de omliggende straten te voorkomen worden diverse extra (verkeers)maatregelen genomen. De plannen maken deel uit van het verkeerscirculatieplan. Het is de bedoeling dat eind 2009 wordt begonnen met de diverse werkzaamheden.

Natuurlijke verbinding
Verkeerswethouder Peter Smit over de plannen: Door het autoluw maken van het Spui wordt de toeristische zone rondom het Binnenhof en de Denneweg op een natuurlijke manier verbonden met het winkelgebied rondom de Spuistraat en de Grote Marktstraat. Daarnaast creëren we met de herinrichting van de Grote Markt, de Lutherse Burgwal en de Paviljoensgracht een nog prettiger winkel- en verblijfsgebied. De binnenstad van Den Haag wordt zo een stuk aantrekkelijker.

Inspraakperiode en inloopbijeenkomsten
Omwonenden en ondernemers ontvangen bij de start van de inspraakperiode per post een brief van de gemeente. Daarnaast organiseert de gemeente voor betrokkenen en belanghebbenden twee inloopbijeenkomsten Voorontwerp herinrichting Spui en Voorontwerp Grote Markt en omgeving.
Deze bijeenkomsten vinden plaats op maandag 6 en donderdag 9 oktober tussen 16:00 uur en 20:00 uur in het gebouw van de Vrije Academie, Paviljoensgracht 20-24 te Den Haag.
In de zaal worden tekeningen getoond van de plannen en er lopen medewerkers van de gemeente rond die de plannen kunnen toelichten en vragen beantwoorden.

Ter inzage
Alle belanghebbenden kunnen van maandag 29 september tot en met zondag 9 november 2008 schriftelijk reageren op de twee voorstellen. Ze liggen tijdens deze periode ter inzage bij het gemeentelijk ContactCentrum en het stadsdeelkantoor Centrum, beiden gevestigd in het stadhuis (Spui 70).
Op basis van de reacties worden definitieve voorstellen opgesteld. Naar verwachting legt het college deze voorstellen in het voorjaar van 2009 ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.