Provincie Groningen

woningen Kollum Duurzaam bouwen: wethouders bezoeken energieneutrale woningen Kollum 25 september 2008

Wethouders uit het noorden waren woensdag 24 september 2008 op bezoek in Kollum in het kader van het Energieakkoord Noord-Nederland. Zij bezochten daar twee energieneutrale modelwoningen. Deze zogenaamde Wêrom Wenningen zijn comfortabele en betaalbare huizen met een energierekening van nul euro. Gemeenten en bouwbedrijven, maar ook huizenkopers hebben steeds meer belangstelling voor dit soort woningen. Deze interesse is logisch nu de woonlasten de pan uitrijzen door de steeds hogere energieprijzen. Volgens deskundigen worden door de verandering van het klimaat en het opraken van olie en gas in de nabije toekomst alle nieuwe woningen energieneutraal gebouwd.

Energieakkoord
De noordelijke gemeenten hebben in maart 2008 hun handtekening gezet onder het Energieakkoord Noord-Nederland. Dit Energieakkoord heeft hoge ambities voor energiebesparing. Gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars hebben een belangrijke rol bij de uitvoering van het akkoord, zoals bij het duurzamer en energiezuiniger maken van bestaande en nieuw te bouwen woningen. Uit diverse projecten blijkt dat energieneutrale woningen gebouwd kunnen worden met technieken en materialen die nu al beschikbaar zijn, en dat hiermee forse besparingen te bereiken zijn.

Wêrom Wenningen
De twee modelwoningen in Kollum zijn zo'n voorbeeld. Deze huizen zijn gebouwd met duurzame materialen, ze liggen op de zon, zijn zeer goed geïsoleerd en hebben een zeer hoog comfort. De woningen beschikken over een warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen, vloerverwarming en vloerkoeling en hybride ventilatie. Per jaar wordt in de woning minstens zo veel energie opgewekt als verbruikt. Het voor Nederland unieke initiatief geldt als voorbeeld voor heel bouwend Nederland en voor alle gemeenten, en is genomineerd voor de nationale energietrofee van het ministerie van VROM. De interesse van bouwbedrijven voor duurzaam bouwen blijkt ook uit de excursie die Bouwend Nederland op 3 oktober organiseert naar Kollum. Kijk ook op de website van Wêrom Wenningen.

DVD duurzaam bouwen
Het Informatiepunt Duurzaam Bouwen heeft een nieuwe dvd voor gemeenten die toekomstgericht en dus duurzaam willen bouwen. Gedeputeerde Rudi Slager van de provincie Groningen kreeg het eerste exemplaar overhandigd van Paul Tameling. Gemeentes kunnen deze film op hun website zetten of tonen op voorlichtingsavonden.

Duurzaam bouwen: wethouders bezoeken energieneutrale woningen Kollum

25 september 2008