Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


25.09.2008

Gezondheidsraad publiceert conceptrapport over risico's hittestress

De Commissie Signalering arbeidsomstandighedenrisico's van de Gezondheidsraad heeft op 5 september jl. een eerste openbaar conceptsignaleringsrapport (OCR) over hittestress op de werkplek voor commentaar vrijgegeven. Commentaar kan door belanghebbenden (brancheorganisaties, bedrijven en arbodiensten) worden aangeleverd tot 17 oktober a.s.

Op 10 juli 2007 heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Gezondheidsraad gevraagd om periodiek te signaleren of er nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn m.b.t. arbeidsomstandighedenrisico's die in de Arbowet en regelgeving zijn opgenomen. Op 14 maart dit jaar werd voor deze taak de Commissie Signalering arbeidsomstandighedenrisico's geïnstalleerd. Deze is samengesteld uit deskundigen op het gebied van arbo, gezondheid, veiligheid en beroepsziekten.

Per arbeidsrisico gaat de commissie na of er gezondheidskundige grenswaarden beschikbaar zijn en onderzoekt zij de beschikbare literatuur. Als eerste verschijnt nu het OCR over hittestress. Een van de conclusies van de commissie is dat Nederland geen wettelijke grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan hitte kent; wel heeft het Amerikaanse National Insitute for Occupational Safety and Health referentiewaarden die gezondheidskundig zijn onderbouwd. Hierbij is echter geen rekening gehouden met acute mentale effecten van blootstelling aan hitte, wat bij de eventuele instelling van wettelijke grenswaarden wel zou moeten gebeuren.

Klik hier voor het OCR over hittestress op de werkplek.

Commentaar kan tot 17 oktober worden verzonden aan: Gezondheidsraad, t.a.v. mw. dr. C.A. Bouwman, Postbus 16052, 2500 BB Den Haag, of per e-mail: ca.bouwman@gr.nl