D66

Stadsbestuur Amsterdam remt ontwikkeling

25 september 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil niet dat Amsterdam de verhuur van woningen aan expats voor langer dan een week gaat reguleren. PvdA-wethouder Tjeerd Herrema wil verhuur aan personeel dat tijdelijk in de stad komt werken, aan banden leggen. D66 is tegen nog meer regels en pleit juist voor meer vrijheid om appartementen voor korte periodes te verhuren.

Extra accommodaties nodig

Amsterdam wil voor maximaal 1350 bestaande woningen en 5 procent van de nieuw te bouwen woningen het zogeheten `short stay' mogelijk maken. D66 steunt dit short-staybeleid, maar is tegen een te strakke regulering ervan. Geen enkele andere stad doet dit zo. Van der Ham: "Amsterdam kent het meest beperkende beleid van alle grote steden in de wereld."

De extra accommodaties zijn volgens D66 nodig omdat Amsterdam graag werknemers van buitenlandse ondernemingen, buitenlandse stagiairs en buitenlandse werkstudenten voor korte periodes, variërend van een week tot een halfjaar, wil aantrekken.

Geen verdere regulering woningmarkt

D66 is echter tegen een quotum. "De gemeente Amsterdam moet geen maximum stellen aan het aantal woningen voor expats", aldus Van der Ham. "Zo'n beperking past ook niet in de ambitie om hét centrum te zijn voor de creatieve industrie in Nederland én Europa."

Van der Ham is tegen nog meer regels op de woningmarkt. "We moeten de woningmarkt niet nog verder vastzetten. Op dit moment zit de woningmarkt door de overmaat aan regels al helemaal vast. De wachttijden voor een huis zijn lang. Nog meer regels zijn niet de oplossing."

Extra werkgelegenheid

D66 vindt ook dat Amsterdam juist aantrekkelijk moet worden gemaakt voor expats. Van der Ham: "Zij vormen een belangrijke economische motor voor de stad, die zichzelf steeds als internationale stad aanprijst en ondernemingen wil trekken en houden. In de internationale strijd om talent en in de ambitie om van Amsterdam een wereldstad te maken, zullen deze regels een groot probleem vormen.

Terwijl de PvdA en GroenLinks huiverig zijn teveel mensen van buiten toe te laten, wijst D66 er op dat expats juist voor extra werkgelegenheid zorgen in de stad, vooral ook onder laagopgeleiden. Van der Ham: "Expats maken veel gebruik van eenvoudige diensten die in Amsterdam zelf aangeboden worden. Ze gaan bijvoorbeeld meer uit eten en laten hun kleding er stomen."

---