Gemeente De Bilt


Kosten explosie bunker Larenstein

Op 7 juli explodeerde een deel van de bunker op terrein Larenstein in gemeente De Bilt. De gemeente heeft de na de explosie gemaakte kosten in beeld gebracht. Deze bedragen op dit moment ¤ 338.732. Ook heeft een aantal inwoners schade gemeld. Het schadebedrag bedraagt ¤ 33.050. Welke kosten voor rekening komen van de gemeente is mede afhankelijk van wie aansprakelijk gesteld wordt voor het incident.

De aansprakelijkheidskwestie is een zaak van de verzekeringsmaatschappij van de aannemer en de gemeente. Als de rapportage van het COT beschikbaar is, vinden hierover gesprekken plaats.

Uitgaven

De gemeente heeft na de explosie een aantal kosten gemaakt. Het grootste deel daarvan is besteed aan de beveiliging van het terrein (ca. ¤ 170.000). Daarnaast zijn het kosten voor de voorlichting, interne kosten, externe advisering en materiaalkosten. Schades

Het totaal aantal schademeldingen, voorzover op dit moment bekend bij de gemeente, is 34. Het schadebedrag bedraagt ¤ 33.050. Het betreft o.a. meldingen van dakschade en autoschade. De gemeente heeft twee meldingen van immateriële schade ontvangen waarbij is aangegeven dat personen emotionele/psychische schade hebben ondervonden van het incident.

De Bilt, 24 september 2008