ABVAKABO FNV

Kilometervergoeding moet omhoog

ABVAKABO FNV en FNV Bouw vinden het onacceptabel dat zorg- en bouwpersoneel veel moet betalen voor autorijden. De belastingvrije voet staat namelijk al vijf jaar op 19 cent, terwijl benzine 40 procent duurder is geworden. De vergoeding moet om te beginnen omhoog worden geschroefd naar 22 cent, zoals de ANWB eerder al had aangeraden.
Meidert van den Berg, bestuurder Welzijn van ABVAKABO vindt dit erg zuinig. "Het is te gek voor woorden dat mensen geld mee moeten nemen om in opdracht van hun baas in eigen auto rond te kunnen rijden! De kosten van een auto liggen echt hoger dan 22 cent. Het is dus maar een begin."
Een hogere kilometervergoeding kan soms wel in cao's geregeld worden. In de huidige cao's Welzijn ligt de kilometervergoeding op 37 cent. Maar zolang de belastingvrije voet maar 19 cent is, leveren werknemers in.
De problemen spelen vooral in sectoren met werktijden die het onmogelijk maken met het openbaar vervoer naar en van het werk te reizen, zoals de zorg, de bouw en de politie.