GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europa neemt maatregelen tegen overgewicht

Brussel, 25 september 2008 - Vandaag stemde het Europees Parlement over maatregelen om het eten van gezonde voeding te bevorderen en obesitas in de Europese Unie tegen te gaan. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het belangrijk om etiketten op producten duidelijker te maken en de prijzen van snoep en koek niet kunstmatig laag te houden.

GroenLinks wil duidelijkere etiketten op producten, zodat consumenten een gezonde keuze kunnen maken. Buitenweg: "Nu zie je door de bomen het bos niet meer. Op het ene product staat duidelijk wat de ingrediënten zijn en op het andere niet. Daar moeten we iets aan veranderen. Het is belangrijk dat de consument in één oogopslag kan zien of een product gezond of ongezond is. Mijn voorstel daartoe is nu in het rapport opgenomen".

Overgewicht is één van de voornaamste doodsoorzaken in de Europese Unie en het aantal mensen dat ongezond zwaar is groeit snel. Vandaar dat Buitenweg ook heeft voorgesteld om ongezond voedsel in het standaard belastingtarief te laten vallen en gezonde onder het lage. Helaas is dit voorstel verworpen.

"Ongezond voedsel is in de praktijk vaak goedkoper dan gezond voedsel. Je betaalt al snel meer voor een portie fruit dan voor een zak chips. Het is toch gek dat overheidsmaatregelen ongezond voedsel kunstmatig goedkoop maken? Zo stimuleer je mensen om ongezonde producten te kopen. Ik zou graag willen dat gezonde producten een positief prijsvoordeel krijgen. Wat mij betreft gaan we zelfs kijken of we gezond voedsel niet helemaal vrij kunnen stellen van BTW, zodat dit positieve verschil nog groter wordt", zegt Buitenweg.

Begin volgend jaar wordt voedseletikettering verder behandeld in het Europees Parlement. Het rapport over obesitas dat vandaag is aangenomen, is een initiatiefrapport als reactie op voorstellen van de Europese Commissie.


------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa