Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Acties van Greenpeace op Duitse deel Noordzee gericht tegen garnalenvissers 24 september 2008 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

23 september 2008 30195-27/ DN. 2008/2927 24 september 2008

onderwerp 2008D06136 bijlagen

Acties van Greenpeace op Duitse deel Noordzee gericht tegen garnalenvissers Geachte Voorzitter,

In vervolg op mijn brief d.d. 9 september 2008 waarin ik een uiteenzetting heb gegeven over het storten van stenen in het Duitse deel van de Noordzee en de reactie van de Duitse overheid daarop, bericht ik u het volgende.

Zoals ik eerder heb aangegeven, heeft de Duitse overheid de actie veroordeeld. Volgens informatie van het Duitse ministerie van Verkeer is op 5 september 2008 een beschikking afgegeven door dat ministerie. De beschikking is gericht aan Greenpeace en aan de rederij die in opdracht van Greenpeace stenen heeft vervoerd. De beschikking houdt een stortverbod in zee in en is gebaseerd op Duitse wetgeving. Het betreft de Hohe- See-Einbringungsgesetz en de Seeaufgabengesetz. Deze wetgeving verbiedt het storten van afvalstoffen en andere materialen in de mariene wateren onder Duitse rechtsmacht. Sinds het afgeven van de beschikking hebben Greenpeace en de rederij geen stenen meer in zee gestort.

Er is op dit moment geen aanleiding om te veronderstellen dat Greenpeace eenzelfde actie zal uitvoeren in het deel van de Noordzee waar Nederland rechtsmacht heeft.

Er heeft inmiddels een constructief gesprek plaatsgevonden tussen Greenpeace en mijn departement. Het gesprek wordt voortgezet.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --