Gemeente Rotterdam

Maakt muziek kinderen slimmer? Op deze vraag en op meer wordt ingegaan tijdens het symposium Denken, voelen en doen. Dit wordt georganiseerd op 1 oktober in congrescentrum Engels door de raadscommissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur (JOC) van de gemeente Rotterdam voor het onderwijsveld en andere geĂŻnteresseerden.

Sprekers uit de velden muziek, dans & drama, filosofie en beeldende vorming geven hun visie. Ook is er ruimte voor discussie en kennisuitwisseling. De uitkomsten neemt de commissie mee voor de algemene begrotingsbehandeling 2009 op 13 november.

Naar aanleiding van Schots en Duits onderzoek waaruit blijkt dat culturele vorming kinderen intelligenter maakt en na bevindingen tijdens een werkbezoek aan Berlijn wordt dit symposium georganiseerd. De raadscommissie wil hiermee het onderwijsveld, ambtenaren en anderen informeren over de waarde van deze disciplines voor de ontwikkeling van kinderen.

Het symposium bestaat uit een viertal lezingen, workshops en discussies. De lezingen tijdens dit symposium worden verzorgd door Frans Feron (discipline muziek), Guido Favie (discipline filosofie), Louis Lemaire (discipline drama & dans) en Pieter Mols (discipline beeldende vorming). Vervolgens worden in workshops met alle aanwezigen de verschillende disciplines met praktijkvoorbeelden besproken en behandeld. De raadscommissie sluit de dag af met een interactief politiek forum onder leiding van Martine Boerkamp (tevens dagvoorzitter).

Op woensdag 8 oktober krijgt het symposium een vervolg. Commissieleden gaan dan in vier groepen in gesprek met vooraf geselecteerde deelnemers aan het symposium en andere deskundigen. De opbrengst van beide sessies vormt de input voor het debat in de gemeenteraad ten behoeve van de begrotingsbehandeling.

Bron: Bestuursdienst, 25-09-2008