Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist ontslag van Dewael en Koekelberg (25/09/08)

N-VA-kamerleden Flor Van Noppen en Jan Jambon eisen het ontslag van zowel minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael als commissaris-generaal Fernand Koekelberg. Het bewijsmateriaal stapelt zich alsmaar groter op: niet alleen aan de top van de politie is er duidelijk sprake van malversaties en vriendjespolitiek, maar ook op het kabinet van minister Dewael. Het wordt dringend tijd dat beide heren hun verantwoordelijkheid nemen.

Na het ontslag van Paul Van Tigchelt, adjunct-kabinetschef en woordvoerder van minister Dewael, alsook van zijn adviseur Chris Vanderlinden, kan Patrick Dewael niet langer volhouden dat hij niet op de hoogte was van de malversaties op zijn kabinet.

Flor Van Noppen: Als een minster niet op de hoogte is van het doen en laten van zijn eigen adjunct-kabinetschef en woordvoerder, één van zijn meest naaste medewerkers, waar is een minister dan wel van op de hoogte? Het is duidelijk dat Patrick Dewael in dit dossier de volledige politieke verantwoordelijkheid draagt. Zijn ontslag is de enige logische conclusie.

Reeds in de commissie Binnenlandse Zaken vorige week werd duidelijk dat het dossier baadde in een sfeer van vriendjespolitiek. Minister Dewael verschool zich toen achter een waas van onwetendheid en kondigde een intern onderzoek op zijn kabinet aan. Dat onderzoek kost nu de kop van Paul Van Tigchelt en Chris Vanderlinden, maar pas nadat de geschorste chef van de Algemene Inspectie, Luc Closset, er mee dreigde voor het kabinet bezwarende e-mails in de openbaarheid te brengen. E-mails die de directe betrokkenheid van medewerkers van de minister zouden bewijzen.

Voor de N-VA is het klaar en duidelijk dat samen met de minister ook commissaris-generaal Koekelberg moet opstappen. Hij is immers de directe verantwoordelijke voor de wantoestanden aan de top van de politie. Jan Jambon: In wat voor een land leven wij als vorige week blijkt dat de Franstaligen de positie van Koekelberg beschermen, gewoon omdat hij één van hen is, en daarvoor in ruil beloven ook minister Dewael te beschermen? Hoe ziek is de politieke cultuur van dit land eigenlijk?

Auteur:
Flor Van Noppen, Kamerlid N-VA
Jan Jambon, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be