Ministerie van Defensie

TOESPRAAK

25-09-2008
Toespraak ter gelegenheid van de opening van de 63e Leergang Buitenlandse Betrekkingen
Spreker: Minister Eimert van Middelkoop

Er is een tijd geweest dat Ontwikkelingssamenwerking en Defensie tegenover elkaar stonden. In de jaren zestig en zeventig betekende ontwikkeling vooral economische groei. Ontwikkelingssamenwerking moest die groei bevorderen. De militaire sector werd beschouwd als een obstakel voor die groei. Alle bestedingen aan soldaten en wapens gingen immers ten koste van uitgaven die de sociaal - economische ontwikkeling ten goede kwamen. Via conditionaliteit is echter het besef doorgedrongen dat alleen de staat veiligheid kan garanderen die nodig is om sociaal economische ontwikkeling mogelijk te maken.

In zwakke staten moeten de capaciteiten van de staat worden versterkt. Kern van deze âgood governanceâ is de veiligheidssector. De vestiging van een geweldsmonopolie, van oudsher de belangrijkste overheidstaak, vereist dan ook hervorming van leger en politie, een activiteit die wij in het hedendaagse jargon âSecurity Sector Reformâ (SSR) zijn gaan noemen.

opening van de 63e Leergang Buitenlandse Betrekkingen | 129 kB Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden