Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

> Aangifte verpakkingenbelasting

Aangifte verpakkingenbelasting

Opgaaf en betaling verpakkingenbelasting vóór 30 september

Op 1 januari 2008 is de verpakkingenbelasting ingevoerd. Op 30 september 2008 moeten de opgaaf en eerste betaling binnen zijn.

Let op: als u minder dan 15.000 kg verpakkingen verbruikt of alleen lastminuteverpakkingen, betaalt u geen verpakkingenbelasting. Lees meer over de vrijstellingsregeling verpakkingenbelasting.

Bereken zelf of u verpakkingenbelasting moet betalen

Het bedrag aan verpakkingenbelasting dat u als ondernemer moet betalen is afhankelijk van het soort verpakkingen dat u gebruikt. Hoe milieuvriendelijker de verpakking, hoe lager het tarief. Bovendien zijn de eerste 15.000 kilo verpakking die u op de markt brengt vrijgesteld van belasting. Op
www.belastingdienst.nl/verpakkingenbelasting vindt u een eenvoudige rekentool onder âHulpmiddel Verpakkingenbelastingâ. Met deze tool kunt u bepalen of u verpakkingenbelasting moet betalen en zo ja, hoeveel.

30 september eindigt termijn opgaaf en moet de eerste betaling binnen zijn

De verpakkingenbelasting werkt met voorschotten. Als u verpakkingenbelasting moet betalen, doet u uiterlijk 30 september 2008 een schatting van de hoeveelheid verpakking die u in 2008 op de markt denkt brengen. U kunt daarvoor het jaar 2007 als uitgangspunt nemen. U betaalt dan ook uw eerste voorschot. Eind december moet het tweede voorschot worden betaald. Uiterlijk 31 maart 2009 doet u definitief aangifte, de betaalde voorschotten worden met de definitieve aangifte verrekend.

Aanmelden en aangifte doen

Opgaaf doen kan alleen elektronisch door in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord op het beveiligde gedeelte van belastingdienst.nl voor de verpakkingenbelasting. In de opgaaf worden direct de voorlopige betalingen voor 2008 berekend.

Voordat u kunt inloggen, moet u zich aanmelden bij de belastingdienst. Hiervoor heeft u een aanmeldcode nodig. Een groot aantal bedrijven ontving van de belastingdienst al een aanmeldcode. Heeft u geen aanmeldcode ontvangen of bent u uw aanmeldcode kwijt? Neem dan contact op met de Helpdesk verpakkingenbelasting: 0800 â 235 83 52, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Zorg er in ieder geval voor dat uw opgaaf en betaling voor 30 september binnen zijn bij de belastingdienst. Bij de Helpdesk kunt u ook terecht met andere vragen over de verpakkingenbelasting.

Voor meer informatie over de verpakkingenbelasting kunt u ook kijken op internet: www.belastingdienst.nl/verpakkingenbelasting. Daar leest u ook welke vereenvoudigingen zijn voorgesteld aan de Tweede Kamer en hoe u daarmee bij het doen van de opgaaf al rekening kunt houden.

Bron: Belastingdienst