Gemeente Dalfsen

Plan van Aanpak actualisatie bestemmingsplannen recreatieterreinen

25-09-2008

Plan van Aanpak voor de actualisatie van bestemmingsplannen voor de recreatieterrein wordt in de commissievergadering van 13 oktober besproken.

Plan van Aanpak actualisatie bestemmingsplannen recreatieterreinen

Dalfsen - De bestemmingsplannen voor de recreatieterreinen van de gemeente Dalfsen zijn verouderd en toe aan een actualisatie. Om de actualisatie van de bestemmingsplannen in goede banen te leiden is een Plan van Aanpak opgesteld voor deze actualisatie. Tijdens de commissievergadering van 13 oktober wordt het plan van aanpak door de gemeenteraad besproken.

Directe aanleiding voor de actualisering van de bestemmingsplannen voor de recreatieterreinen is de discussie in de gemeenteraad over het actualiseren van het bestemmingsplan Rosengaarde. Daarnaast verlangt de nieuwe Wet ruimtelijke ordening dat alle bestemmingsplannen geactualiseerd en gedigitaliseerd moeten worden.

Bij een actualisatie wordt een nieuwe afweging gemaakt over de toe te kennen bestemmingen en de bijbehorende regels. Voorafgaand aan het opstellen van de bestemmingsplannen moeten verschillende onderzoeken worden verricht. Het Plan van Aanpak houdt een procesmatige onderzoeksopzet in. Daarin worden de af te wegen belangen bepaald die gemoeid zijn bij het toekennen van de bestemmingen en bijbehorende regels. Het Plan van Aanpak geeft nog geen antwoord op de definitieve bestemmingskeuze. Het uiteindelijke doel van het Plan van Aanpak is om te bepalen welke bestemming de meest voor de hand liggende bestemming is voor de recreatiewoningen op de recreatieterreinen binnen de gemeente Dalfsen.

Procedure
Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met het Plan van Aanpak, start de onderzoeksfase. De functies en waarden van alle terreinen worden geïnventariseerd. Dit wordt per terrein globaal beoordeeld aan de hand van het beoordelingskader. Het terrein Rosengaarde wordt gedetailleerd beoordeeld waarvoor ook een ruimtelijke onderbouwing opgesteld wordt. Voor alle terreinen wordt een voorstel gemaakt voor de verschillende bestemmingsregelingen en een overzicht van privaat- en publiekrechtelijke aandachtspunten. Voor terrein Rosengaarde wordt afzonderlijk een bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan voorgesteld. Hierna wordt de informatie afgerond tot een compleet onderzoeksrapport. De onderzoeksresultaten zijn te zijner tijd op een inloopbijeenkomst in te zien. Daarna wordt het onderzoeksrapport vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

De volgende fase van het onderzoek richt zich op het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan (BKP) Rosengaarde. Het
concept-voorontwerpbestemmingsplan en BKP worden opgesteld. Deze producten worden besproken met belanghebbende partijen. Na deze fase worden het voorontwerpbestemmingsplan en het BKP afgerond en behandeld door burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Daarna wordt dit volgens de planning in juni 2009 vrijgegeven en ter inzage gelegd.