NIBUD Persbericht

Kwart van gescheiden mensen komt moeilijk rond

Een kwart kan de eerste vijf jaar na de scheiding moeilijk rondkomen. Meer dan een derde van de onlangs gescheiden mensen is ontevreden met hun financiële situatie. Dit concludeert het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, na een verkennend onderzoek. Het rapport Uit elkaar laat zien hoe mensen die gescheiden zijn hun financiële situatie ervaren in vergelijking met mensen die niet gescheiden zijn.

Financiële consequenties
Jaarlijks besluiten circa 32.000 echtparen uit elkaar te gaan, waarbij er in 59% van de gevallen een achteruitgang te zien is in de financiële situatie (cijfers CBS). Uit analyses van het Nibud blijkt dan ook dat van de mensen die de afgelopen 5 jaar gescheiden zijn 23% ontevreden en 12% zeer ontevreden is over de eigen financiële situatie. Daarnaast bleken ook juist gescheiden mensen moeite te hebben iedere maand met hun geld rond te komen. Van de mensen die langer dan 5 jaar gescheiden zijn, heeft 16% bijna iedere maand het gevoel niet rond te kunnen komen. Bij de ongehuwden, gehuwden en samenwonenden ligt dat met 6 tot 10% een stuk lager. De analyses van het Nibud zijn gebaseerd op de onderzoeksdata van CentiQ, een samenwerkingsverband op het gebied van consumenten en hun geld.

Aanpassen aan nieuwe situatie
Het Nibud merkt dat veel mensen het moeilijk vinden om hun inkomsten en uitgaven aan de nieuwe situatie aan te passen. Een scheiding heeft behalve praktische ook financiële gevolgen. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe zit het met de auto, de inboedel en andere gezamenlijke bezittingen? Het Nibud geeft daarom de GeldWijzer Alimentatie & Co-ouderschap uit. Deze GeldWijzer kan een steun zijn bij het zoeken naar een nieuwe weg in de financiën na een scheiding. Vragen die beantwoord worden, zijn: Hoe zit het met de onderhoudsplicht ten opzichte van uw ex-partner? Hoeveel heeft u straks te besteden? Hoe komt u daarmee uit?

Voor mensen die al langer gescheiden zijn, heeft het Nibud een rekentool ontwikkeld. Jaarlijks verandert de alimentatie en met deze tool kan berekend worden wat de invloed van deze indexering op het alimentatiebedrag is. Deze tool is te vinden op www.nibud.nl. Daar is ook een special te vinden met veel informatie voor mensen die gaan scheiden of gescheiden zijn.

lees ook Ga direct naar de special

Vervolgonderzoek
De constatering dat relatief veel gescheiden mensen moeite hebben met hun financiële situatie is voor het Nibud aanleiding om hier in 2009 een grootschalig onderzoek naar te doen. Uit dit vervolgonderzoek moet blijken waardoor juist gescheiden mensen moeite hebben met rondkomen.

Datum:: 25-09-2008