PvdA Europees parlement


Rondvaartboten kunnen blijven varen

25 september 2008

De Europese binnenvaart valt niet onder de nieuwe Europese aansprakelijkheidsregeling voor vervoersbedrijven op het water. Dat heeft het Europese Parlement vandaag besloten bij de stemming over een nieuwe verordening.

De Europese Commissie wilde de zware aansprakelijkheidsregeling voor zeeschepen ook opleggen aan de binnenvaart. "Onzin natuurlijk", aldus PvdA europarlementariër Lily Jacobs. "De risico's op de binnenwateren zijn natuurlijk veel lager dan die voor zeeschepen, dus dan hoef je binnenschepen ook niet dezelfde dure verzekeringen op te leggen".

Dankzij de nipte meerderheid in het Europees Parlement geldt de aansprakelijkheidsregeling nu alleen voor zeeschepen. Hiermee is een forse verhoging van de verzekeringspremies voor binnenvaartschepen voorkomen. In sommige gevallen zou die verhoging van de premies zelfs hebben geleid tot het risico dat een deel van de vloot op bepaalde regionale deelmarkten niet meer te verzekeren zou zijn. Dat zou het einde hebben kunnen betekenen van deze activiteiten. "In Duitsland dreigden bedrijven die riviercruises en rondvaarttochtjes over de Rijn en de Moezel aanbieden in grote problemen te komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van een aansprakelijkheidsregeling die vooral op de veel grotere risico's van de zeevaart is gemaakt. Gelukkig hebben we dat nu weten te voorkomen", aldus Lily Jacobs.

De aansprakelijkheidsregeling is één van de zes voorstellen over maritieme veiligheid die vandaag zijn aangenomen. De andere voorstellen behelzen onder meer een betere controle en de inspectie van havens van schepen en onderzoek naar ongevallen in de zeescheepvaartsector. Gezamenlijk zetten de voorstellen een nieuwe minimumstandaard op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Dit blijkt hard nodig gezien het stijgende aantal ongelukken in deze sector.