PvdA Europees parlement


PvdA: Strategisch partnerschap EU-India hard nodig

25 september 2008

Een strategisch partnerschap, gebaseerd op wederzijds respect met India, de grootste democratie ter wereld, is van groot belang stellen PvdA-Europarlementariers Thijs Berman en Jan Marinus Wiersma.

Aan de vooravond van de EU-India top komende maandag in Marseille stellen Berman (Ontwikkelingssamenwerking) en Wiersma (Internationale Handel) dat de EU moet inzetten op een open dialoog met India, maar met aandacht voor sociale en duurzaamheidsnormen. Een resolutie met deze oproep is vandaag aangenomen ik het Europese Parlement.

De Sociaal-democraten in het Europees Parlement erkennen het belang van een bredere samenwerking met India, een grootmacht in opkomst. Wiersma:"India speelt een steeds grotere rol in de internationale economie." De afgelopen jaren is de Indiase economie enorm gegroeid, met zo´n 8,5 % per jaar.

Ondanks deze groei worden mensenrechten en rechten van minderheden nog onvoldoende gerespecteerd. De kloof tussen rijk en arm neemt niet af. Door gebrek aan schoon water en voldoende voeding blijft de kindersterfte onverminderd hoog en bovendien nemen de klimaatproblemen toe.

Berman:"Kinderarbeid is nog steeds een enorm probleem in India. Zo lang kinderen werken krijgen ook hun ouders te lage lonen. Er is gewoon teveel aanbod van goedkope arbeid. Kinderen horen op school."

Berman en Wiersma roepen op tot een doorstart van de WTO-onderhandelingen, die deze zomer stuk liepen op een conflict tussen India en de VS. Een nieuw multilateraal verdrag is volgens hen de enige mogelijkheid om eerlijke handel te stimuleren, kinderarbeid aan te pakken en in te zetten op strengere klimaatregels binnen de wereldhandel.

India heeft bovendien een belangrijke strategische rol te spelen bij conflictpreventie en het behoud van stabiliteit in de regio. Er moet vanuit de EU én India veel meer gezamenlijke druk op het militaire regime in Birma komen, zo stellen de PvdA-europarlementariërs. "Veel vluchtelingen uit Birma trekken naar India. Tegelijkertijd is India het enige land in de regio dat tegen Birma op kan treden, maar doet dat nog onvoldoende."