Voedingcentrum


Melamine-schandaal China geen reden tot zorg voor Nederland

In China speelt een groot melamine-schandaal. Minstens 53.000 babyâs zijn ziek geworden van de stof melamine, die in Chinese zuivelproducten gevonden is. Chinese melkproducten zijn bij wet verboden in de EU, dus in Nederland is er geen reden tot zorg om bijvoorbeeld babyvoeding. Wel worden mogelijk Chinese koekjes en snoepjes met melamine verkocht in Nederlandse tokoâs en speciaalzaken. Hoewel de eventuele hoeveelheid melamine en daarmee de gezondheidsrisicoâs van de koekjes en snoepjes erg klein zijn, laat de VWA de producten uit voorzorg uit de handel nemen en ze controleren.

Iedereen heeft kunnen lezen over het melamine-schandaal in China. Minstens 53.000 babyâs zijn daar ziek geworden na het drinken van een melkproduct dat is vervuild met de stof melamine. Inmiddels zijn zelfs enkele kinderen overleden. Melamine is een stof die wordt gebruikt om plastic te maken. De Chinese fabrikanten hebben de stof in melkproducten verwerkt omdat ze wilden maskeren dat ze hun melkproducten hadden verdund met water. Babyâs kregen daardoor meer dan 1000 keer zo veel melamine binnen dan de gezondheidslimiet.

Voorzorg
In Nederland is er geen reden tot zorg. Chinese melkproducten zijn wettelijk verboden in de EU. Melamine zou wel kunnen voorkomen in koekjes en snoepjes uit China, die in Nederland in tokoâs en speciaalzaken verkocht worden. De hoeveelheid die in de koekjes en snoepjes zou kunnen zitten is sowieso erg klein, toch laat de VWA deze producten uit voorzorg uit de handel nemen. In laboratoria worden ze vervolgens verder gecontroleerd.