Gemeente Lopik

Nieuws

Inventarisatie Klein Scheveningen, De Loef en De Boeg in Lopikerkapel

De gemeenteraad heeft op 23 september 2008 besloten een krediet van 26.000,- beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van een inventarisatie naar onrechtmatige bewoning en illegale bouw op camping Klein Scheveningen en recreatieparken De Loef en De Boeg in Lopikerkapel. De raad ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege wetgeving vanuit de rijksover-heid. Bureau MB-ALL zal met de eigenaar van Klein Scheveningen en de vereniging van eigenaren van De Loef en De Boeg de voorgenomen werkwijze bespreken. Alle eigenaren van percelen krijgen een brief met informa-tie over de inventarisatie. In december 2008 wordt een rapport van de inventarisatie verwacht. Daarna wordt bepaald hoe overtredingen moeten worden beëindigd en tegelijkertijd een kwaliteitsslag kan worden bereikt.

De gemeente Lopik heeft al enige tijd het vermoeden dat er op camping Klein Scheveningen en met name op recreatieparken De Loef en De Boeg sprake is van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven en gebouwen. Daarnaast zijn er recreatieverblijven en andere bouwwerken gebouwd, zonder de verplichte bouwvergunning.

Permanente bewoning van recreatieverblijven is bij wet verboden

Campings en recreatieparken zijn bedoeld voor recreatie en zijn zodanig aange-merkt in het bestemmingsplan. Het onrechtmatig bewonen van recreatieverblij-ven zorgt ervoor dat recreatie in steeds mindere mate mogelijk is. Door een recreatieterrein te gebruiken voor bewoning wordt daarnaast verstedelijking van het buitengebied in de hand gewerkt. Tenslotte zullen permanente bewoners van recreatiewoningen meer dan recreanten een beroep doen op collectieve voorzieningen. De gemeente Lopik is van mening dat alle eigenaren van recreatiewoningen zich aan de spelregels moeten houden. Het gebruik van recreatieverblijven voor permanente bewoning is bij wet verboden.

Illegale bouw zoveel mogelijk legaliseren via bouwvergunning

Voor het bouwen van een bouwwerk is, op een klein aantal uitzonderingen na, altijd een bouwvergunning vereist. Met de inventarisatie is het de bedoeling alle huidige bebouwing, voor zover dit mogelijk is, te legaliseren door middel van het achteraf verlenen van een bouwvergunning. Een bouwvergunning kan worden verleend als het bouwwerk binnen het bestemmingsplan past en voldoet aan de redelijke eisen van welstand. Daarnaast is het van groot belang dat het voldoet aan de eisen voor de constructie, veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en bruikbaarheid van een gebouw. Het bouwwerk mag immers geen gevaar opleveren.

Inventarisatie om beleid te kunnen opstellen

Onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen krijgt in de landelijke politiek al enkele jaren de nodige aandacht. De minister van VROM heeft op 20 maart 2008 wederom de gemeenten opgeroepen om duidelijkheid te geven over hun beleid aan bewoners die hun recreatieverblijf voor 31 oktober 2003 bewoonden en dit voor 1 januari 2010 te doen. De gemeente Lopik wil hiervoor beleid en een plan van aanpak opstellen. Voordat dit kan gebeuren, moet een goede inventarisatie van de situatie worden gemaakt door een gespecialiseerd bureau, te weten bureau MB-ALL. Hiervoor heeft de raad een bedrag van EUR 26.000,- beschikbaar gesteld. De raad ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege wetgeving vanuit de rijksoverheid. Bureau MB-ALL zal met de eigenaar van Klein Scheveningen en de vereniging van eigenaren van De Loef en De Boeg de voorgenomen werkwijze bespreken. Alle eigenaren van percelen krijgen een brief met informatie over de voorgenomen inventarisatie.

De gemeente Lopik verwacht eind 2008 een rapport van de inventarisatie te ontvangen, waarna zal worden bepaald hoe de overtredingen moeten worden beëindigd en tegelijkertijd een kwaliteitsslag op de camping en recreatieparken kan worden bereikt.