European Parliament


Europarlementsleden debatteren over gevolgen van de financiële crisis en over hoe het systeem te verbeteren

Instellingen - 24-09-2008 - 20:08

De financiële crisis die vorig week weer een dieptepunt kende was het onderwerp van een debat met de Raad en de Commissie. Europarlementsleden riepen op tot het verbeteren van het toezicht op de financiële markten in de EU en de rest van de wereld. Namens de Raad

Jean-Pierre JOUYET, staatssecretaris voor Europese Zaken, opende het debat met de vaststelling dat "we het eind van een tijdperk lijken mee te maken. Niets zal meer hetzelfde zijn". "Europa heeft een dergelijke crisis sinds 1930 niet meer meegemaakt" zei de Franse staatssecretaris en het antwoord kon volgens hem alleen een "sterke en verenigde EU zijn wat betreft het economische en financiële beleid". Hij noemde de Europese Centrale Bank een aanzienlijke troef omdat die "standvastig en efficiënt kan ingrijpen". Hij prees de ECB voor haar actie tijdens de crisis. Hij verwees naar de situatie in de VS en zei dat de EU geen initiatieven overweegt zoals de Amerikaanse Federal Reserve die had aangekondigd want "het financieel bestel van de EU is solide, al moet men een oogje in het zeil houden".

"Het noodoptreden van de Centrale Banken en van de regulatoren is van essentieel belang, maar daarmee lossen ze de crisis niet op. We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen en een antwoord bieden op de economische vertraging". De oplossing was economische groei en vandaar dat de Europese ministers van Financiën op een vergadering in Nice op 13 september hadden beslist om EUR30 miljard te besteden aan de ondersteuning van middelgrote en kleine bedrijven, die onder een eventuele stijging van de kredietkosten zouden lijden. Het financieel stelsel moest volgens Mr. Jouyet hervormd worden op het vlak van onder meer transparantie, de valorisering van activa en rating bureaus.

Mr. Jouyet verwelkomde de bijdrage van het EP aan de huidige discussies, bijvoorbeeld met het debat over hedge fondsen en private equity eerder deze week, maar benadrukte ook de noodzaak om tijdens deze legislatuur in eerste lezing een akkoord te bereiken tussen de Raad en het EP over het voorstel van de Commissie om de richtlijn over kapitaalvereisten te hervormen.

De Franse staatssecretaris achtte het verkeerd de zaken op hun beloop te laten en hij pleitte voor het herbekijken van de bevoegdheden van de regulatoren en een versterking van het financieel toezichtsysteem. De Europese Raad in oktober was een gelegenheid om een duidelijk standpunt in te nemen op Europees niveau. Hij hoopte ook dat op de G8 ontmoeting aan het einde van het jaar "nieuwe gemeenschappelijke regels voor het internationaal financieel systeem" konden worden vastgelegd. Europa moest een voortrekkersrol spelen.

Namens de Commissie

Joaquín ALMUNIA, Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, schetste de oorzaken van de financiële crisis in de VS. Sinds het uitbreken van de crisis in augustus 2007, bedroegen de verliezen al meer dan $500 miljard, "evenveel als het BBP van een land als Zweden, en helaas wordt het uiteindelijke verlies nog hoger geschat".

"Wat moet het antwoord zijn", vroeg Mr. Almunia, en hij zei dat de Europese instellingen alle beleidsinstrumenten moesten gebruiken waar ze over beschikken. Eerst en vooral wat het begrotingsbeleid betreft, moest worden vastgehouden aan onze verplichting tot fiscale discipline en de regels van het Stabilisatie en Groei Pact, terwijl we de automatische stabilisatoren hun rol moesten laten spelen. Op dat vlak was de hervorming van het pact in 2005 nu zeer nuttig, zei de Commissaris. Ten tweede moesten we ons toeleggen op de implementatie van structurele hervormingen, zoals bepaald in het kader van de Lissabon strategie en de nationale hervormingsprogramma's. Die hervormingen zouden cruciaal zijn om op korte termijn het consumenten- en investeerdervertrouwen een duwtje te geven en op de lange termijn om de veerkracht en het dynamisme van onze economie te verbeteren. Ten slotte achtte Mr. Almunia een betere regelgeving voor de financiële markten en het bereiken van de doelstellingen van de Routekaart van de Ecofin nu dringender dan ooit.

Fractiewoordvoerders

Alexander RADWAN (DE) van de EVP-ED fractie zei: " De enige die snel opgetreden heeft de afgelopen tijd is de markt, niet wij. 'Snel' is niet meer het woord, als je kijkt naar de Raad en de Commissie". De EU moest de VS niet volgen in markttoezicht, maar "een eigen koers kiezen". Wat de hervorming van de richtlijn voor kapitaalvereisten betreft, zei hij dat een akkoord in eerste lezing mogelijk was, als de Raad zijn verzet tegen een Europees toezichtsysteem opgaf en Europees ging denken.

Martin SCHULZ (PES, DE) merkte op dat dit niet alleen het faillissement van investeringsbanken was, maar ook van de economische gedachtegang dat alleen kapitalisme groei kon genereren. Hij verwachtte van de Commissie dat die ten laatste in de lente maatregelen nam op het gebied van rating bureaus en voor het loskoppelen van managerlonen van kortetermijnwinsten door speculatie. "Winsten waren geprivatiseerd terwijl verliezen waren genationaliseerd", nog volgens Mr. Schulz.

Volgens Silvana KOCH-MEHRIN (ALDE/ADLE, DE) was het noodzakelijk de financiële crisis te analyseren om gevolgen te voorkomen. "Het antwoord is niet het vrije ondernemerschap. We hebben transparante regels en internationale controle nodig, maar niet te veel, want als je de markt te veel controleert valt ze stil". Ze herhaalde nogmaals dat de wereldeconomie regels nodig had.

"We moeten voorkomen dat we verder in paniek schieten", zei Eoin RYAN (UEN, IE). "Onze instellingen zijn steviger dan die van de VS geweest, maar in bepaalde gevallen moeten we beseffen dat we niet onkwetsbaar zijn". Hij pleitte voor het inpompen van nieuw kapitaal in het financieel systeem.

Francis WURTZ (EVL/NGL, FR) had kritiek op Voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet en op Voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker omdat ze niet genoeg oog hadden voor de problemen van de gewone burger. "We moeten breken met de neerbuigende mening van de elite die zegt dat alleen haar mening waar is".

Hanne DAHL (IND/DEM, DK) klaagde de globalisering aan, die ervoor had gezorgd dat de wereldwijde economische crisis ook haar kleine bank had getroffen. "De vrijheid van verkeer van kapitaal is de verkeerde weg", zei ze en ze stelde de oprichting van een reddingsfonds voor, dat door de banken zelf gefinancierd zou worden.

Nogmaals de Raad

Jean-Pierre JOUYET had verschillende lessen getrokken uit het debat. Hij beschreef het huidige systeem van financiële regulering als "archaïsch" en pleitte dan ook voor een moderner financieel systeem. Mr. Jouyet benadrukte verder dat de EU aan een soort "verhoogde internationale samenwerking" moest doen en het voortouw moest nemen op internationaal vlak. Wat betreft salarissen was er een morele crisis, een crisis in de verantwoordelijkheid, geweest. Beloningspakketten moesten grondig herbekeken worden, want "de financiën moeten in dienst staan van de economie en de economie mag niet het slachtoffer zijn van de financiën". De Routekaart die was goedgekeurd door de ministers van Economische en Financiële Zaken en de Commissie was de weg vooruit, zei Mr. Jouyet.

Nogmaals de Commissie

Joaquín ALMUNIA zei dat het noodzakelijk was om van de fouten van het verleden te leren. De Europese instellingen moesten samenwerken, zoals de EU met haar wereldpartners, om een consensus te ontwikkelen. Over de richtlijn voor kapitaalvereisten zouden er volgende week belangrijke voorstellen van de Commissie komen en over een paar weken over de rating bureaus. De Commissaris benadrukte ook de noodzaak om meer met de VS samen te werken - ook voor het Europees Parlement en het Amerikaanse Congres. Ten slotte was hij het eens dat de salarissen van topmanagers moesten worden herzien en hij hoopte dat de lidstaten hem daarin zouden steunen.

Debat: 24 september 2008

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie

* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51