Partij van de Arbeid

Consumenten beter beschermd

25-09-2008 09:15

Vanaf dit najaar zijn consumenten nog beter beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken. 'Daarmee is de weg gebaand voor een effectievere aanpak van bijvoorbeeld misleidende reclame of agressieve verkoop naar kinderen of zwakkere consumenten', aldus Mei Li Vos PvdA Tweede Kamerlid.

Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk is verantwoordelijk voor de wet Oneerlijke Handelspraktijken. Deze is deze week aangenomen door de Eerste Kamer. 'Heemskerk heeft met succes alle politieke partijen weten overtuigen van nut en noodzaak van de wet. De wet is nodig omdat nog te vaak consumenten worden opgelicht, verkeerd worden voorgelicht of onder druk gezet om bepaalde producten en diensten te kopen. Met deze wet kan de overheid beter en sneller optreden tegen dit soort oneerlijke handelspraktijken', aldus Mei Li Vos.

Woordvoerder consumentenzaken Mei Li Vos is blij dat de wet eindelijk door de Eerste Kamer is goedgekeurd. Vos: 'Vaak krijg ik mails van mensen die zich bedonderd voelen, door bijvoorbeeld de manier waarop bepaalde producten zijn verkocht. Consumenten kunnen naar de geschillencommissies gaan, maar harder ingrijpen was tot nog toe lastig. Met deze wet worden consumenten veel beter beschermd. Een goed werkende markt vinden we bij de PvdA pas goed als consumenten tevreden zijn. Daar heb je ook een overheid voor nodig die als strenge marktmeester kan optreden. Dat kan nu nog beter met deze wet'.

De Autoriteit Financiële Markten en de Consumentenautoriteit zullen toezien op de naleving van de wet Oneerlijke Handelspraktijken. Dankzij een amendement van Vos zal de Consumentenautoriteit bij alle overtredingen boetes kunnen opleggen die op kunnen lopen tot 450.000 euro.