Trots op Nederland

Nieuws

Basisscholen dicht tijdens afsluiting Ramadan

Een aantal openbare basisscholen heeft onlangs besloten om tijdens het Suikerfeest, een islamitisch feest ter afsluiting van de maand Ramadan, een of meerdere vrije dagen te geven. Daarnaast sluit een overgroot deel van de islamitische basisscholen in ons land de schooldeuren tijdens deze islamitische feestdag. En er zijn zelfs christelijke basisscholen waar, als tegemoetkoming aan hun islamitische leerlingen, besloten is om op deze dag geen les te geven. Voor de meeste basisscholen geldt dat deze vrije dag dan gecompenseerd wordt door bijvoorbeeld les te geven op Bevrijdingsdag, op onze nationale feestdag, of Tweede Pinksterdag, of om de herfstvakantie te verplaatsen of zelfs het studiejaar eerder van start te laten gaan. Ook zijn er basisscholen die deze dag als studiedag markeren, de leraren worden geacht dan wel aanwezig te zijn. De scholen hebben dit besluit al genomen terwijl de regering zich nog beraadt over het feit of het Suikerfeest nou wel of niet een nationale feestdag zal moeten worden.

Uit diverse hoeken van onze samenleving komen positieve reacties op dit besluit van de basisscholen, onderwijsorganisaties vinden dat scholen de vrijheid hebben om hun vrije dagen zelf in te vullen. De PvdA deelt dit standpunt zolang de kinderen maar het verplichte aantal uren les krijgen. En staatsecretaris mevrouw Huizinga van Verkeer en Waterstaat verklaarde onlangs zelfs zich te kunnen voorstellen dat dit islamitische feest ter afsluiting van de Ramadan een extra nationale feestdag wordt. In dat geval moeten de moslims in de Nederlandse samenleving wel een grotere groep vormen dan nu het geval is, aangezien Nederland nu nog een meer christelijke cultuur kent. Deze uitspraak is een zeer opmerkelijke.

Het standpunt van Trots op Nederland in deze is dat basisscholen in ons land tijdens het Suikerfeest de normale lesroosters moeten aanhouden, dus geen vrije dag(en) toekennen. Wij hebben in Nederland vastgestelde feestdagen waarop de scholen dicht zijn, en daar zou elke openbare basisschool zich aan moeten houden. Het komt de integratie niet ten goede als openbare en christelijke basisscholen zich aan gaan passen aan de islamitische geloofsovertuigingen. De beslissing van bovengenoemde basisscholen om geen les te geven op een islamitische feestdag is dan ook ongepast en onwenselijk te noemen voor het behoud van onze Nederlandse cultuur!