Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


25 sep 2008

Samenwerking AOC Raad, Colo en MBO Raad tijdens EuroSkills groot succes

Het EuroSkills evenement dat op 18,19 en 20 september 2008 in Ahoy Rotterdam is gehouden, bood een uitstekend platform om het Nederlandse beroepsonderwijs en de verwevenheid met het bedrijfsleven internationaal te profileren. In vervolg - en in aansluiting - op de nauwe samenwerking tussen regionale onderwijsinstellingen in het mbo en de sectorale kenniscentra, is vanuit Colo het idee ontstaan om samen met de MBO Raad en de AOC Raad een mini-conferentie en een congres te organiseren.

Mini-conferentie
Hugo van Hopstaken van het ministerie van OC&W beschreef het ontwikkelingsproces van de Nederlandse kwalificatiestructuur en de afstemming tussen het beroepsonderwijs en het werkveld daarbij. Jens Bjornavold van Cedefop belichtte de verhouding van de Nederlandse kwalificatiestructuur tot de Europese structuur. Hij gaf daarbij een overzicht van de situatie in de diverse Europese landen. Daarna beschreef Heleen Beurskens van Kenwerk hoe een Nederlandse kwalificatie eruit ziet. Zij gebruikte als voorbeeld de kwalificatie Kok 2009.

Vervolgens beschreven Loes van Liem en Stan Plijnaar het Europass Mobility Document and the Europass Certificate Supplement of 'Cook 2008 - 2009'
Tenslotte werden twee studenten - die stage hadden gelopen in het buitenland - geïnterviewd door dagvoorzitster Annette van Trigt. In perfect Engels vertelden zij tegen welke dingen zij tijdens hun buitenlandse stage waren aangelopen.

Congres
Het dagvoorzittersschap van het congres was in handen van Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad. Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland sprak als eerste en hij schetste wat de internationale arbeidsmarkt vraagt van het beroepsonderwijs. Vervolgens sprak Frans van Vught, voorzitter van het Netherlands House Education and Research in Brussel over de globalisering als kans voor het beroepsonderwijs. Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van OCW onderschreef in haar toespraak de noodzaak om het midelbaar beroepsonderwijs een meer internationaal karakter te geven en gaf aan na te denken over maatregelen om dit vanuit het ministerie te faciliteren. De voorzitters van de AOC Raad, Colo en de MBO Raad, respectievelijk Clemens Cornielje, Paula Swenker en Jan van Zijl gingen vervolgens met elkaar in discussie over de kansen en wensen van het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de praktijk.
Tenslotte hield Erwin Meijnders, directeur HRM van het Internationale Leerbedrijf van het Jaar 2007 Spliethoff, Bevrachtingskantoor een boeiend én humoristisch betoog over de samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de praktijk.

De AOC Raad, Colo en de MBO Raad kijken terug op twee geslaagde evenementen waar zowel Nederlandse als buitenlandse bezoekers uit Europa en daarbuiten kennis konden maken met de wijze waarop Nederland vorm en inhoud geeft aan haar middelbaar beroepsonderwijs.
*

*

*

*


* 24 en/of 25-09-2008
Marketing & Communicatie in het onderwijs
* 24 en 25-09-2008
De Beroepskolom vmbo-mbo-hbo
* 25-09-2008
Ambitieprogramma Techniek Taal als middel tegen de uitval