Gemeente Breda

Factor C: de culturele toekomst van Breda

In de nota `Factor C: de culturele toekomst van Breda 2008-2020', de nieuwe titel van de cultuurvisie, wordt het cultuurbeleid voor de komende 12 jaar in grote lijnen uitgezet.
Inspraakreacties, bespreking in de raadscommissie Mens & maatschappij en andere gesprekken hebben geleid tot een geheel nieuwe opzet van de nota.

Wethouder Willems: "Ook in de nieuwe nota blijven beeldcultuur en erfgoed de twee speerpunten van het cultuurbeleid. Binnen beeldcultuur ligt het accent op grafische vormgeving, film en fotografie. Naast een blik op de toekomst wordt ook de rijke historie van de stad niet vergeten. We hebben onze ambities, bijvoorbeeld om als Brabantstad culturele hoofdstad te worden in 2018, verder uitgewerkt. Bovendien maken we erin duidelijk met welke middelen we onze plannen kunnen gaan realiseren. Informatie die in het concept nog ontbrak.

In Factor C staan de belangrijkste ambities en beleidswijzigingen kort en bondig op een rij. Naast de zorg voor een stevig cultureel fundament is een uitdrukkelijke keuze gemaakt voor beeldcultuur en erfgoed als de twee pijlers van het cultuurbeleid. Aan de ene kant gaat de gemeente flink wat investeringen doen in bijvoorbeeld de realisatie van een audiovisueel cluster, een centrum voor beeldcultuur, atelierwoningen, een staddepot voor historische materialen en een nieuwe ingang voor Bredas Museum. Aan de andere kant zullen allerlei initiatieven uit de stad ondersteund worden, zoals een nieuw filmfestival, Breda Photo en het Graphic Design Festival. Andere belangrijke uitgangspunten in Factor C zijn ondermeer het scheppen van goede rand-voorwaarden voor grotere deelname aan culturele activiteiten, een duidelijkere subsidiemethodiek, stimulering van cultureel ondernemerschap, ondersteuning van vrijwilligersorganisaties op het gebied van marketing, publieksbereik en sponsoring en een voortzetting van de dialoog met het culturele veld in Breda.

In de nota is een financiële vertaling opgenomen van de ambities. Was eerder nog een aantal belangrijke subsidiebronnen ongewis, inmiddels is bekend dat er 2 miljoen euro beschikbaar is via de Kadernota 2009,
1 miljoen euro via de Provincie Noord-Brabant en een aantal bijdragen uit fondsen van het rijk.

De nota Factor C is tot stand gekomen na het houden van een Cultuurdebat in Breda (in totaal 27 publieksgesprekken). De resultaten daarvan zijn verwoord in de notitie 'Cultuur in Perspectief, het Bredase Model', waarin een analyse en aanbevelingen zijn opgenomen voor de cultuurvisie.
Deze notitie vormde samen met aanbevelingen van de raadscommissie Mens & Maatschappij de basis voor de beleidsnota.

De nota komt aan de orde in de raadscommissie Mens & maatschappij van 8 oktober en in de gemeenteraad op 30 oktober. De stukken zijn te raadplegen op de gemeentelijke website www.breda.nl.

Breda, 25 september 2008

Factor C. De Culturele toekomst van Breda 2008-2020