Partij van de Arbeid

PvdA: groene stroom 2.0

25-09-2008 02:32

Diederik Samsom wil het systeem van subsidies voor groene stroom wijzigen. Hij wil Nederlanders een kans bieden een extra bijdrage te leveren aan het opwekken van groene stroom. Samsom: Zo verbeteren we het systeem. Groene stroom 2.0 Dat is volgens mij de bedoeling van dit debat.'

Het debat over groene stroom laaide op nadat de kop Groene stroom is oplichting recentelijk op de voorpagina van de Telegraaf verscheen. Volgens Samsom is er geen sprake van oplichting, nep stroom of dubbeltelling van stroom waarmee landen hun doelstellingen voor groene stroom proberen te halen. Er is echter wel een ander probleem met de productie en verkoop van groene stroom, aldus Samsom. Wij produceren inmiddels, door middel van subsidie, via de belastingbetaler, zo veel groene stroom, dat een nieuwe groene stroomklant, al lang niet meer leidt tot extra groene stroom. Als iemand zijn energiebedrijf belt om groene stroom te bestellen leidt dit niet tot de installatie van extra windmolens en extra zonnepanelen of extra waterkrachtcentrales. Deze zijn er namelijk al. In overvloed.

Doodzonde vindt Samsom deze situatie. De grote groep Nederlanders die bereid zijn om een extra bijdrage te leveren aan de productie van groene stroom, bovenop wat wij als belastingbetaler al hebben gestimuleerd, krijgt hierdoor geen kans. Nu verzuipen die goedwillende Nederlanders in het systeem. Zij verzuipen in de enorme hoeveelheid groene stroom die al wordt aangeboden. Hun goedwillendheid leidt niet tot extra stroom. Dat is een gemiste kans.

Samsom pleit daarom voor een verandering van het systeem: Alle groene stroomcertificaten die gemaakt worden door middel van overheidsstimulering zijn niet meer beschikbaar voor de groene stroom markt. Dit betekent in Nederland de facto dat nu vrijwel alle certificaten die gemaakt worden, terechtkomen bij TenneT, de netbeheerder die de groene stroom regelt. Vrijwel alle duurzame energie in Nederland wordt op dit moment door de overheid gestimuleerd. Als er dán een telefoontje van een klant komt met het verzoek om groene stroom te leveren, is het energiebedrijf gedwongen om voor die klant een nieuwe niet gesubsidieerde windmolen, zonnepaneel of biomassacentrale te installeren om aan de vraag te voldoen.

'Zo zou het systeem er uiteindelijk uit moeten zien,' aldus Samsom. 'Om niet abrupt te breken met de huidige groene stroom markt kiezen we voor dit nieuwe systeem een overgangsperiode van ongeveer 10 jaar. En dan hebben we uiteindelijk groene stroom 2.0 Dat is volgens mij de bedoeling van dit debat.'