Politie Noord-Holland-Noord

Wie is de man in de oranje regencape?

Tweede ronde aanwijzingen misdaadspel uitgezonden

Alkmaar, 25-09-2008 o Wie weet wie Herman Brodstein heeft vermoord? Gisteravond is de twee ronde met aanwijzingen in het misdaadspel van de Politie Noord-Holland bekend geworden tijdens de TV-uitzending van Ter Plaatse (TV Noord-Holland).

Er waren beelden te zien van een ruzie tussen het slachtoffer Herman Brodstein en de zanger Lenny Ringel. Ook de ruzie tussen Herman Brodstein en zijn vrouw kwam in beeld. Zij lijken een motief te hebben voor een moord maar de recherche is nog niet klaar met haar onderzoek. De rol van secretaresse Cecilia van Waverdom wordt nog nader onderzocht en het is nog steeds niet duidelijk wie de man is met de oranje regencape die op de beelden van de bewakingscamera staat.

Het spel is door de politie ontwikkeld in de aanloop naar de Landelijke Politiedag op zaterdag 11 oktober waarbij in de plaatsen Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Amsterdam, Purmerend en Weesp de 'plaats delict' is ingericht. Daar zijn ook echte forensisch rechercheurs aanwezig die de finale vragen kunnen beantwoorden.

Uitzendingen

De eerste aanwijzingen werden gegeven op de politiewebsite http://www.politie.nl/Noord-Holland_Noord maar ook in de uitzending van Ter Plaatse (RTVNH) op 17 september. In die uitzending werd het feitenmateriaal ondersteund met beelden. Gisteravond volgde de tweede serie met aanwijzingen. Mocht u een uitzending hebben gemist dan kunt u via internet kijken naar de herhaling op www.ter-plaatse.nl.

De nieuwe aanwijzingen op rij:

In de tweede uitzending van woensdag 24 september 2008 werd in Ter Plaatse het volgende naar voren gebracht:


* De afspraak van de platenbaas Herman Brodstein met Lenny Ringel ging door. Herman heeft de medewerking opgezegd bij het ontbreken van een hit. Lenny woest, want hij had pas nog een prachtige song met hitwaarde afgeleverd waar Herman niets mee gedaan heeft (Lenny mocht het nummer niet eens op de plaat zetten). Op beelden vrijdagmiddag gemaakt in een café is te zien dat Lenny echt woest is op Herman.


* De forensische recherche heeft vastgesteld dat de vingerafdrukken op de lijsten van platen en artiesten afkomstig zijn van Herman Brodstein zelf. Dit laat alleen de andere mogelijkheid open: de blondine met de handschoenen heeft de platen van de muur gehaald in het kantoor van de vermoorde Herman. Er zijn namelijk geen vingerafdrukken aangetroffen op deze lijsten en platen.


* De vrouw van Brodstein, Quirine, miste haar man niet omdat ze heftige ruzie hadden gehad op vrijdagochtend, waarin zij hem beschuldigde van overspel met een naamloze blondine. Brodstein was kwaad weggelopen met de mededeling dat hij een weekend eropuit ging om te chillen. Waar ze die nonsens vandaan haaldein de artiestenwereld betekent een kus zoiets als een handdruk, niets meer.


* Kort nadat Brodstein zijn huis verliet werd een envelop door de brievenbus gegooid. Hierin zaten foto's die voor Quirine bedoeld waren. Op de foto's stonden duidelijk haar man, Herman Brodstein, en een blondine, de secretaresse Cecilia van Waverdom. Quirine pakte de telefoon en belde haar man op. Ze schold hem op vrijdagavond de huid vol.

Meedoen

Kijk om meer aanwijzingen te verzamelen naar de uitzending van Ter Plaatse van Radio en TV Noord-Holland op woensdag 1 oktober. Die uitzending begint op 17.20 uur en wordt vanaf 18.30 uur ieder uur herhaald tot de volgende dag. De vervolginformatie kunt u ook vinden op de politiewebsite.

Speur naar sporen, luister naar verklaringen van getuigen en probeer verbanden te leggen. Kom voor de finale naar de politiedag op 11 oktober.

Mooie prijzen

Los deze zaak op en maak kans op één van de vele prijzen, waaronder een dag op pad met de korpschef, het volgen van een heuse politietraining of een kijkje achter de schermen van de forensische recherche!