Provincie Noord-Holland

Datum

25-9-2008

Onderwerp

Versterkingsplan dijk Molwerk op Texel goedgekeurd

Joyce Duivenvoorde

Gedeputeerde staten van Noord-Holland hebben het plan voor versterking van de dijk Molwerk op Texel goedgekeurd. Deze dijk aan de noordzijde van de Mokbaai voldoet niet aan de veiligheidsnorm en moet versterkt worden. GeĂŻnteresseerden kunnen het dijkversterkingsplan inzien vanaf begin oktober. De werkzaamheden aan de dijk en een klein gebied eromheen beginnen in de zomer van 2009 en zijn eind 2010 gereed.

De Wet op de waterkering schrijft een vijfjaarlijkse toetsing voor van de primaire waterkeringen. Hierin is vastgelegd dat de veiligheid tegen overstromingen moet worden getoetst aan de norm van een kans op overstroming van 1 op de 4.000 jaar. Een deel van de waterkeringen langs de Mokbaai voldoet niet aan de veiligheidsnorm. Dit was de aanleiding om de dijk het Molwerk op te nemen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma met prioriteit 1. Dit houdt in dat er een integraal plan voor de versterking moest worden opgesteld.

Andere overheden en de inwoners van Texel zijn intensief betrokken bij het project. Voor de inwoners en belanghebbenden, waaronder milieubeschermingsorganisaties, is een informatiebijeenkomst georganiseerd. Vanaf begin oktober ligt het dijkversterkingsplan onder andere ter inzage in het gemeentehuis van Texel. Het is dan ook te downloaden via www.hhnk.nl. Rijkswaterstaat start in de zomer van 2009 met de werkzaamheden aan de dijk. Eind 2010 moet het werk zijn gerealiseerd.

Voor de dijkversterking wordt geen Milieu Effect Rapportage (MER) uitgevoerd, omdat de werkzaamheden niet leiden tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu. De beschrijvingen van de huidige situatie van en effecten op natuur zijn gebaseerd op twee natuurtoetsen, namelijk een Natuurtoets Natuurbeschermingswet 1998 en Natuurtoets Flora- en faunawet.