Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

'Huismeesters zijn blijvertjes!'

25-09-2008

Toespraak van minister Vogelaar op de Dag van de Huismeester, op 25 september 2008 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Zoals u vast wel weet ga ik vaak en met veel plezier op werkbezoek. Vooral natuurlijk in mijn wijken. Tijdens mijn bezoeken aan de wijk Poelenburg in Zaanstad ben ik twee keer Edwin Tel tegengekomen. Een huismeester die een erg leuk project onder zijn hoede heeft genomen. Het heet: de Portiekportiers.
Dat zijn 25 kinderen tussen de 5 en 12 jaar die zich samen, in kleine groepjes, tijdens hun vrije woensdagmiddag, inzetten om hun wijk schoon te houden. Ze dragen daarbij T-shirts en petjes van hun project en gebruiken een houten schoonmaakkar in felle kleuren. Die kar is gemaakt door de collegas van Edwin bij de technische dienst van Parteon.

Zo gaan de portiekportiers wekelijks en goed zichtbaar aan de slag. Ze prikken en ze vegen, maar ze zijn ook niet te beroerd om de bewoners op hun gedrag aan te spreken: over vuilniszakken op straat en fietsen in het portiek. Zij kennen de mensen en spreken de taal. Daar hebben ze ook een cursus voor gevolgd (van de Stichting De Bakkerij). Het mooie is niet alleen dat deze kinderen iets voor hun wijk doen, maar ze doen ook iets voor zichzelf.
Of, zoals Edwin het zegt: "Kinderen met verschillende achtergronden zie je niet vaak samen, maar bij de Portiekportiers lopen Somalische en Turkse kinderen hand in hand." Het project loopt als een tierelier en Edwin heeft een wachtlijst van bijna 70 kinderen. Een deel daarvan is binnenkort aan de beurt: ze zullen worden opgeleid door de kinderen die nu portiekportier zijn.

Het verhaal van Edwin en de Portiekportiers is één verhaal over - een stukje van - het werk van één huismeester. U kent al die andere verhalen over de onschatbare rol van huismeesters in de wijk. U draagt ze in uw hart.

Een paar van die verhalen staan in het boekje dat ik net in ontvangst heb genomen. Het zijn voorbeelden van verhalen die u allemaal heeft. Verhalen over hoe u dag in dag uit, op uw eigen manier, in uw eigen buurt of wijk een belangrijke bijdrage levert aan de toekomst van mensen in hun eigen omgeving.
Laten we eerlijk zijn: dat is niet altijd een makkelijke opgave. U weet als geen ander dat werken aan de verbetering van de wijken erg belangrijk is maar ook vaak een hele klus. Het gaat stapje voor stapje, bewoner voor bewoner, portiek voor portiek, straat voor straat, plein voor plein. Want echte veranderingen, echte verbeteringen kosten tijd, geld, bloed, zweet, en tranen. Daarom zeg ik u steeds; dit is geen projectje van een paar jaar, dit vergt een lange adem. Dit duurt minstens tien jaar. (In de Engelse stad Manchester waar ik laatst op bezoek was, hebben ze er zelfs vijftien jaar voor uitgetrokken).

Ik ben hier vandaag om mijn waardering te tonen voor uw werk, want ik heb tijdens mijn werkbezoeken gezien, uit verhalen gehoord en in het boekje gelezen, hoe verschrikkelijk belangrijk goede huismeesters zijn. Hoe belangrijk u bent voor onze wijken. Want u bent de ogen en oren in de buurt, de spin in het web voor grote en kleine verbeteringen. U onderhoudt contact met de mensen die in de buurt wonen en werken. U maakt samen met hen de buurt. Velen van u zetten nét dat stapje extra: U organiseert allerlei buurtactiviteiten, van een koffiepraatje tot een buurtsportmiddag. Activiteiten die bijdragen aan het vertrouwen van mensen in hun buurt, in hun wijk.

Het boekje laat dat goed zien. Door uw verhalen, maar vooral door de verhalen en reacties van buurtbewoners, collegas en partners in de wijk. Het laat ook zien wat u allemaal doet en over hoeveel bijzondere talenten u als huismeester moet beschikken.
Bijvoorbeeld het talent om tijd te maken en te geven, zoals Cor die vertelt dat ie de mensen altijd de tijd geeft om hun troep op te ruimen en tijd maakt om hen te helpen. Het talent om mensen te willen kennen, zoals Chanti die liever aanbelt dan een sticker plakt. Het talent om betrokken te zijn, zoals Kees die altijd even checkt of die mevrouw alleen niet ziek is. Of het talent van Jan die koffie schenkt aan de mannen van de reiniging die in ruil daarvoor extra grofvuil ophalen.

Door deze dag en dit boekje met uw verhalen wordt uw werk meer zichtbaar gemaakt. U bent degene die door uw dagelijks werk de krachtwijken maakt. Want dat is en blijft gewoon mensenwerk! Daarom is het superbelangrijk dat de huismeester weer terug is van weggeweest, dat nu bijna de helft van de woningcorporaties weer huismeesters heeft.

Ik hoop dat ook de andere corporaties snel beseffen dat huismeesters zeker geen overbodige luxe zijn. Sterker nog: u bent regelneef, sociaal werker, opvoeder, handhaver, klusser en koffieleut. U bent samen met de bewoners het cement van de buurt! Maar vooral, en dat is een constatering én een oproep: huismeesters zijn blijvertjes!