Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
gemeente@uithoorn.nl

Marktonderzoek opnieuw aanbesteden huishoudelijk hulp

print
25 september 2008
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per
1 januari 2007 hebben alle gemeenten de taak gekregen om hulp bij het huishouden toe te kennen.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen huishoudelijke verzorging type 1 (HV1) en huishoudelijke verzorging type 2 (HV2). Dit laatste type omvat naast schoonmaakactiviteiten ook ondersteunende taken.

De gemeente Uithoorn is van plan samen met de gemeente Aalsmeer de hulp bij het huishouden in 2009 opnieuw aan te besteden. Aan deze aanbesteding gaat een marktonderzoek vooraf. Dit hebben B&W op 9 september 2008 besloten.

Bij het onderzoek en de aanbesteding wordt de Wmo-raad van de gemeente Uithoorn betrokken. Daardoor worden wensen en/of behoeften van de gebruikers van hulp bij het huishouden zo goed mogelijk meegenomen in de aanbesteding.

De voorbereidingen voor het marktonderzoek zijn in september 2008 begonnen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk adviesbureau.

Met het marktonderzoek probeert de gemeente meer inzicht te krijgen in een nieuw reëel tarief voor de levering van hulp bij het huishouden. Het huidige tarief voor HV1 is volgens de leveranciers niet in overeenstemming met de markt. Bovendien gaat het tarief mogelijk veranderen als gevolg van een verwachte wijziging van de Wmo.

Met deze wijziging wil het kabinet de `zorg in natura' centraal stellen en daarmee de inzet van alfahulpen reguleren. Alfahulpen zijn momenteel niet in dienst van de organisatie. Als gevolg van de verwachte wetswijziging worden aanbieders van `zorg in natura' verplicht om mensen in loondienst in te schakelen voor hulp bij het huishouden.

Met de verwachte wetswijziging heeft de cliënt die huishoudelijke hulp nodig heeft straks drie keuzes:

* een voorziening in natura (de gemeente regelt en betaalt de hulp)
* een persoonsgebonden budget

* een financiële vergoeding voor het inhuren van huishoudelijke hulp, die valt onder de Regeling dienstverlening aan huis; de alfahulp valt onder die regeling.

^