Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 25 september 2008 2 Ons kenmerk Uw kenmerk CEND/DAB-2008/1940 2008Z01452 Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die de leden Koopmans en Spies hebben gesteld over subsidie aan Milieudefensie.


1. Hebt u kennisgenomen van het Jaarverslag 2007 van Milieudefensie, waarin vermeld staat dat Milieudefensie 100.000 ontvangt van het ministerie van Verkeer en Water- staat?


1. Ja, ik heb daarvan kennis genomen


2. Op welke gronden is deze subsidie aangevraagd? Is hiervoor een aanvraag ingediend? Kan de Kamer een afschrift van die aanvraag ontvangen?


2. De betreffende subsidie is geen subsidie aan Milieudefensie maar een subsidie aan de onafhankelijke stichting Landelijk Overleg Autoloze Zondag (LOAZ) voor de organisa- tie van "de Week van de Vooruitgang" 1 in september 2007. De Week van de Voor- uitgang wordt georganiseerd door de stichting LOAZ in samenwerking met een aantal maatschappelijke organisaties waarvan de belangrijkste zijn: ROVER, 3VO, Senter Novem, Fietsersbond, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Milieudefensie, het Klimaatverbond en Fietsen Scoort. Dit jaarlijkse evenement wordt al sinds 2003


1 Zie: http://www.autovrijezondag.nl/ en http://www.weekvandevooruitgang.nl/organisatie

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

CEND/DAB-2008/1940

georganiseerd en is de Nederlandse versie van de European Mobility Week. Doel is het promoten van wandelen, fietsen, openbaar vervoer, kritisch autogebruik en anders omgaan met mobiliteit. Naast V&W dragen ook andere partijen bij aan de kosten van dit evenement. De stichting beslist onafhankelijk hoe zij de organisatie van deze week vormgeeft en welke partijen daarvoor worden benaderd. Het ministerie is aanspreek- baar op de beleidseffecten van de (subsidie voor de) week van de vooruitgang. Hier- toe wordt op dit moment een evaluatie uitgevoerd.

Een afschrift van de aanvraag is als bijlage 1 bijgevoegd.


3. Op welke gronden is deze subsidie toegekend? Kan de Kamer een afschrift van deze beschikking ontvangen?

3. Zoals aangegeven is er geen rechtstreekse subsidie van Verkeer en Waterstaat toegekend aan Milieudefensie maar aan LOAZ voor de organisatie van `de Week van de Vooruitgang'. Dit evenement draagt bij aan de doelstellingen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat op het gebied van bereikbaarheid, duurzame leefomgeving en verkeersveiligheid. In bijlage 2 vindt u de beschikking.


4. Op welke wijze is geborgd dat de toegekende middelen noch direct, noch indirect, noch via een omweg, noch via een zijdeur ingezet worden om te procederen tegen besluiten van uw ministerie of van andere overheden?

4. Het betreft een subsidie voor een specifiek doel. De uitgaven hiervoor (inclusief de subsidie van VenW) worden door LOAZ verantwoord door middel van een goedkeu- rende accountantsverklaring. Hiermee is geborgd dat de subsidiemiddelen zijn ingezet voor het doel waarvoor ze bestemd zijn.


5. Is in de afgelopen jaren eerder een subsidie aan Milieudefensie toegekend? Zo ja, om welke bedragen gaat het?

5. Zoals eerder gesteld heb ik geen rechtstreekse subsidie toegekend aan Milieudefensie. Wel relevant om in dit kader te melden is dat een drietal kostenvergoedingen heeft plaatsgevonden van in totaal 386,50 ( 25,00 voor een presentatie van Milieude- fensie aan VenW; 80,50 en 281,00 voor opgelegde legekosten bij rechtelijke uit- spraken).


---

CEND/DAB-2008/1940

6. Bent u voornemens om voor 2009 wederom een subsidie toe te kennen aan Milieu- defensie die, blijkens haar uitlatingen en haar daden, tot (hoofd)doelstelling heeft om besluiten tot aanleg en verbreding van noodzakelijke infrastructuur te dwarsbomen?

6. Zoals gezegd geef ik geen rechtstreekse subsidie aan Milieudefensie. Ten aanzien van de subsidie aan LOAZ laat ik op dit moment een evaluatie uitvoeren naar de beleidsef- fecten van de organisatie van `de Week van de Vooruitgang'. Op basis van de resulta- ten daarvan zal ik bezien of voortzetting van subsidie hiervoor in de rede ligt.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---