Gemeente Eersel


Herinrichting Kleine Beerze van start

Werkzaamheden aan zuidelijk deeltraject van de Kleine Beerze

Maandagochtend, 22 september 2008, zijn de werkzaamheden aan het zuidelijk deeltraject van de Kleine Beerze begonnen.

Bij de brug Hoogeloonseweg in Vessem waren aanwezig watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel, gedeputeerde Paul Rüpp, burgemeester Anja Thijs-Rademakers en wethouder Roeland van Hooff van de gemeente Eersel en wethouder Theo van der Voort van de gemeente Bladel om symbolisch de eerste schop in de grond te zetten. Vervolgens werd een wandeling langs de beek gemaakt om het project toe te lichten.

Burgemeester A.Thijs-Rademakers (Eersel) en Watergraaf P. Glas met de schop in de grond

Herinrichting Kleine Beerze

De beek, even ten zuiden van de Hoogcasterseweg tot aan de brug bij de Hoogeloonseweg in Vessem zal weer door het landschap gaan kronkelen. Er wordt ruimte gemaakt voor water en natuur, met cultuurhistorie en recreatie als achterliggende inspiratiebron.

Om optimaal te kunnen genieten van deze natuur zijn recreatieve voorzieningen zoals wandelpaden, een brug - in de omgeving waar ooit een Romeinse brug heeft gelegen - , zitbankjes en informatievoorzieningen opgenomen in het plan.

Ook worden maatregelen genomen die gunstig zijn voor dieren; zo komen er poelen voor amfibieën, worden voor grootvee voordes in de beek aangelegd en kunnen de struweelvogels hun plek weer vinden aan de houtsingels.

Samenwerking

De herinrichting van het zuidelijk deeltraject van de Kleine Beerze is tot stand gekomen in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eersel en Bladel en het ministerie van Defensie. Natuurmonumenten wordt de beheerder van dit natuurgebied.

Samenhang

Naast het zuidelijke deeltraject van de Kleine Beerze zijn er ook ontwikkelingen in het gebied rond de Kleine Beerze tussen Vessem en landgoed Baest. Dat traject vormt een onderdeel van De Levende Beerze (de robuuste verbinding van de Beerze tussen 's-Hertogenbosch en de Belgische grens).

Uitvoering

De werkzaamheden zullen ongeveer tien weken in beslag nemen. Aansluitend zal het planten van 650 bomen en 18.000 stuks struweelbeplanting plaatsvinden. Naar verwachting zal het project in december dit jaar gereed zijn.

Alle betrokken partijen bij de stuw in de Kleine Beerze: Waterschap De Dommel, provincie Noord Brabant, gemeenten Eersel en Bladel, Natuurmonumenten, Defensie, aannemer Van Beers en adviesbureau DHV