Provincie Limburg

Persberichten

Burgerinitiatief over vestigingsbeleid megastallen Op vrijdag 19 september a.s. wordt namens de Vereniging Behoud de parel uit Grubbenvorst een burgerinitiatief aangeboden aan de voorzitter van het Limburgs Parlement, gouverneur Léon Frissen. Met het aanbieden van dit burgerinitiatief hoopt de Vereniging te bereiken dat de Provincie Limburg een meer stringent beleid ontwikkelt om de vestiging van megastallen (kippen- en varkensflats) in landbouwontwikkelings-gebieden te voorkomen. Dit met het oog op de bescherming van de belangen van de burger op het gebied van leefmilieu (geluid, fijnstof, geur, verkeer etc).

Het burgerinitiatief wordt om 09:00 uur aangeboden in de Veldekezaal van het Gouvernement in Maastricht door de voorzitter van de Vereniging, de heer André Vollenberg. Een vertegenwoordiging van de statencommissie voor het Fysieke Domein uit het Limburgs Parlement zal hierbij aanwezig zijn, onder meer commissievoorzitter W. Heinrichs.

Verdere procedure
Na ontvangst van het burgerinitiatief gaat de provincie na of het initiatief aan de voorwaarden voldoet. Zo zal gecontroleerd worden of de handtekeningen voldoen aan het vereiste van kiesgerechtigdheid. De volgende stap is de procedurebehandeling van het initiatief in de vergadering van het Limburgs Parlement van 24 oktober a.s. In deze vergadering wordt besloten of de inhoudelijke behandeling daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Naar verwachting wordt het burgerinitiatief behandeld in de statencommissie voor het Fysieke Domein op 28 november en in het Limburgs Parlement op 19 december a.s.

Mede in het kader van de voorbereiding van de behandeling van dit burgerinitiatief organiseert de statencommissie voor het Fysieke Domein op 26 september a.s. vanaf 09.30 uur in het Weertse gemeentehuis een themadag over het onderwerp
landbouwontwikkelingsgebieden en grootschalige veehouderij.

Sinds februari 2008 is dit het derde burgerinitiatief dat wordt aangeboden aan het Limburgs Parlement. De twee eerdere initiatieven van februari en augustus jl., waren gericht op de winning van kalksteen door de ENCI in de Maastrichtse Sint-Pietersberg.

25-9-2008 14:34