CDA

Elly Blanksma: Alleen heffing voor ondernemers bij voldoende draagvlak

De Kamer debatteerde deze week over een voorstel van de staatssecretaris van Economische Zaken, Heemskerk, om gemeenten de mogelijkheid te geven om te experimenteren met de zogenaamde 'gebiedsgerichte bestemmingsheffing'.

Dit houdt in, dat wanneer een deel van de ondernemers in bijvoorbeeld een winkelcentrum gezamenlijk wil investeren in bijvoorbeeld extra schoonmaak of extra beveiliging, gemeenten de mogelijkheid krijgen om ook de andere ondernemers een heffing op te leggen om die plannen uit te voeren..

CDA-Kamerlid Elly Blanksma is in beginsel positief over het voorstel: âHet biedt ondernemers de mogelijkheid om gezamenlijk te investeren in hun omgeving, door problemen als verloedering en criminaliteit aan te pakken. Door de wet kunnen zogenaamde âfree-ridersâ, ondernemingen die weigeren mee te investeren maar wel meeprofiteren, bij gezamenlijke initiatieven betrokken wordenâ.

Blanksma vindt wel dat gezorgd moet worden dat de heffing geen nieuwe gemeentelijke belasting wordt, en alleen ingesteld mag worden als een grote meerderheid van de ondernemers dat wil: âIn het voorstel staat dat er al een heffing kan worden ingesteld als 33% van de ondernemers dat wil. Dat is veel te weinig. De CDA-fractie vindt dat ondernemers zelf moeten beslissen welke investeringen ze doen. Daarom willen we dat er alleen een heffing kan worden ingesteld als een grote meerderheid van de ondernemers dat wilâ. De door het CDA voorgestelde wetswijziging wordt gesteund door een Kamermeerderheid van CDA, SGP, SP en VVD.

---