Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jan Loones neemt afscheid van de nationale politiek (25/09/08)

Na zowat 20 jaar parlementair mandaat (aanvang 4 januari 1989) keert Jan Loones terug naar het familiale thuisfront en de gemeentepolitiek van Koksijde, waar hij eerste schepen is, als lijsttrekker van de gemeentelijke groep stemNVA.

Gedurende zijn parlementaire loopbaan was Jan Loones lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers (1989 tot 1991), van de Senaat (1991 tot 1999) en het Vlaams Parlement (1999 tot 2008). Hij was lange tijd VU-fractievoorzitter in de Senaat en Bureaulid in het Vlaams Parlement.

Binnen de N-VA behoorde Jan Loones tot de mandatarissen die zich nog Volksunie"er voelden: eigenzinnig-rebels, tegendraads en liever progressief genoemd dan conservatief. Even goed was hij echter republikein,Vlaams-radicaal en independentist.

De beste parlementaire herinnering houdt Jan Loones over aan de operatie rond het duinendecreet, waarvan hij de eerste indiener was in 1991, met een verwerking in het daaropvolgend Vlaams regeerakkoord.

Recent was hij, samen met Luc Van den Brande, de grondlegger voor het CD&V-N-VA-projectontwerp van Vlaamse grondwet.

Binnen het partijleven kijkt hij tevreden terug naar zijn bijdrage aan de vroegere congressen, in het bijzonder het VU-congres in Brussel van 12 maart 1995 Vitaminen voor Vlaanderen, waarbij de Volksunie eindelijk duidelijk koos voor een Vlaamse staat binnen Europa.

Jan Loones heeft ook steeds meegewerkt aan het internationale imago van de volksnationalistische Vlaamse partij, met verbindingen naar andere staatsvormende volkeren, zoals Palestijnen, Koerden, Basken, Veel buitenlandse politieke interesse en vriendschappen houdt hij ook over aan de talrijke kieswaarnemingen en missies, onder meer in Zuid-Afrika, Mozambique, Servië, Algerije, Burundi, Turkije, Zimbabwe, Kroatië, Singapore, Israël, Palestijnse Gebieden en Gaza.

Hij is op vandaag mede-grondlegger van het Gernika-netwerk van Baskenland en promotor voor de Vlaamse samenwerking met Suriname, waarbij zijn gemeente Koksijde een stedenband heeft afgesloten met de authentieke indianengemeenschap van Galibi/Albina.

In de huidige periode heeft Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones voor de aflossing gewacht op een gunstige gelegenheid om zich te laten opvolgen door een N-VA-mandataris op de Westvlaamse kartellijst CD&V/N-VA.

Door het ontslag van minister Geert Bourgeois is dit thans mogelijk: vanaf oktober 2008 geeft Jan Loones de fakkel door aan N-VA-collega Gino De Craemer (Brugge).

Het is mooi geweest, met dank aan allen die daartoe hebben bijgedragen.

Info: Jan Loones -Vlaams volksvertegenwoordiger - Eerste schepen Koksijde -058/51 37 38

www.loones.be jan.loones@vlaamsparlement.be jan.loones@koksijde.be

Auteur:
Jan Loones
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be