Hoogheemraadschap van Rijnland


Kustversterking in scenariospel

Katwijkers praten mee over Kustversterking in scenariospel

Deze week doorlopen drie groepen van in totaal 75 bewoners, ondernemers, natuurbeschermers, deskundigen, bestuurders en medewerkers van gemeente en het hoogheemraadschap van Rijnland met elkaar een scenariospel. Doel is om ideeën te vergaren voor de kustversterking in Katwijk.

Hoe werkt het

Stel je voor: je krijgt een zak met geld en je mag bepalen hoe de kust bij Katwijk er na het versterkingswerk uit ziet. Tijdens de scenariospelen die de Projectgroep Kustversterking Katwijk deze week organiseert, is dat de vraag aan de spelers. Keuzes te over: hoge of smalle duinen? Parkeren boven of onder de grond? Maar waar dan precies? Of de strandpaviljoens, moeten dat er meer worden dan nu?

Na een korte toelichting over de kustverdediging en de spelregels gaan de deelnemers aan de slag. Bij het scenariospel betekent dat met elkaar in discussie gaan, elkaars keuze en argumentatie aanhoren. Uiteindelijk moet er een gezamenlijke oplossingsrichting op het spelbord komen. Niet voor alle spelers het ideale plaatje, maar wel realistisch. Want keuzes moeten er juist bij de besluitvorming over de kustversterking ook worden gemaakt.

Hoog of breed

Om de kust bij Katwijk ook in de toekomst veilig te houden moet de kustverdediging hoger worden dan die nu is. Maar door het duin (eventueel met een dijk er in) breder te maken kan die verhoging wel worden beperkt. Tijdens de scenariospelen blijkt dat veel betrokkenen daar voor zouden kiezen. Wat verder lopen naar het strand, maar wel zo veel mogelijk behoud van zicht op zee, is dan ook een van de vele uitspraken die de deelnemers deze week doen over de kustversterking. Of deze en andere wensen die bij de scenariospelen worden genoemd ook werkelijkheid kunnen worden moet in de komend maanden blijken, bij het in detail uitwerken van de verschillende versterkingsvarianten. De spelers realiseren zich terdege dat daarbij tegenstrijdige belangen moeten worden afgewogen en dat geld natuurlijk een belangrijke rol speelt.

Het resultaat

De projectgroep krijgt door het scenariospel een duidelijk beeld van wat betrokkenen willen als ze straks naar de versterkte kust kijken. In goede sfeer is gesproken over wensen, ideeën en belangen. Dat is waardevolle input voor een goed en gedragen plan voor de kustversterking. En dat is natuurlijk waar het om gaat. Rijk, provincie, gemeente en het hoogheemraadschap hebben besloten om het veiligheidsprobleem bij Katwijk met voorrang op te lossen. De scenariospelen zijn een belangrijke stap naar een veilige en mooie kust bij Katwijk.
sfeerimpressie scenariospel Bron: Okra Landschapsarchitecten Sfeerimpressie scenariospel
Bron: Okra Landschapsarchitecten

Dit persbericht gaat uit namens de Projectgroep Kustversterking Katwijk
'Droge voeten, schoon water!'