Ministerie van Defensie

25-09-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

15 tot en met 21 september

Een YPR-pantservoertuig op patrouille in Uruzgan (archieffoto 2007). - Foto: Gerben van Es/AVDD

Eenheden van ISAF en de Afghan National Army (ANA) hebben afgelopen zondag de Internationale Dag voor de Vrede gerespecteerd door alle offensieve operaties 24 uur stil te leggen. Ook de opstandelingen in Afghanistan hadden aangekondigd geen acties te ondernemen. Toch vonden er in verschillende delen van het land aanvallen plaats op ISAF- en ANA-eenheden en op burgerdoelen.

In Uruzgan werd in de omgeving van Chora gevuurd op een eenheid van Task Force Uruzgan (TFU) die een reguliere patrouille uitvoerde. Hierop volgde een langdurige schotenwisseling, waarbij ondersteuning werd verleend door een Apache-gevechtshelikopter van de Air Task Force (ATF). Bij dit gevecht bleken aan vijandelijke kant drie doden te zijn gevallen. Volgens omwonenden was één van de gesneuvelden een jongen van dertien jaar die actief voor de Taliban werkte.

Verenigde Naties
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde afgelopen maandag unaniem voor verlenging van de ISAF-missie in Afghanistan, daarbij tegelijkertijd aandringend op robuuste maatregelen om het aantal burgerslachtoffers te minimaliseren. Overigens erkende de Raad de huidige inspanningen die de ISAF-eenheden getroosten om slachtoffers onder de burgers te voorkomen.

De Raad veroordeelde in sterke bewoordingen de aanvallen van vijandelijke strijders tegen burgerdoelen en Afghaanse internationale troepeneenheden. Deze hebben een uiterst schadelijke invloed op de stabilisatie, wederopbouw en ontwikkeling van Afghanistan. De Afghaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties toonde zich verheugd over de unanieme beslissing van de Veiligheidsraad.

Een Nederlandse F-16 boven Kandahar Airfield. - Foto: Defensie

F-16's op Kandahar Airfield
Op vrijdag 19 september zijn twee op Kandahar Airfield (KAF) gestationeerde F-16âs teruggevlogen naar Nederland. Daarmee is het aantal F-16âs van de Nederlandse Air Task Force (ATF) teruggebracht van zes naar vier toestellen. De jachtvliegtuigen konden worden teruggetrokken omdat het eerder deze maand gearriveerde Belgische detachement nu volledig operationeel is. Nederlandse en Belgische luchtmachteenheden werkten eerder met elkaar samen bij operaties boven voormalig Joegoslavië en tijdens ISAF-operaties vanaf Kabul International Airport.

De samenwerking op Kandahar Airfield ligt vooral op gebied van de Quick Reaction Alert-taak (QRA), die gezamenlijk wordt ingevuld. Hiervoor staan twee F-16âs voortdurend gereed om het luchtruim te kiezen wanneer ISAF-grondtroepen om luchtsteun vragen. Ook de Britse en Franse luchtmacht leveren aan de QRA-taak een bijdrage. Het Nederlandse F-16 detachement voert daarnaast ook zogenaamde âpre-plannedâ missies uit. Die missies bestaan uit surveillancetaken, zichtbare aanwezigheid in de lucht, het begeleiden van konvooien, verkenningsvluchten en luchtsteun aan ISAF-troepen op de grond.

Verkenningsvliegtuigje
Op Kamp Holland heeft de TFU de beschikking over een onbemand verkenningsvliegtuigje, de Sperwer. Bijgaande video geeft een impressie over de inzet van dit toestel.

Video: Onbemand verkenningsvliegtuig

Provinciaal Reconstructie Team
Luitenant-kolonel Michel Hubregtse droeg het commando over het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) over aan luitenant-kolonel Ron Hamelink. Tijdens de ceremonie ontvingen zowel de militairen als de civiele adviseurs van Ontwikkelingssamenwerking de NAVO-medaille. De vertrekkende PRT-lichting kan terugkijken op een succesvolle periode van opbouwwerk.

Driehonderd Afghaanse politiemannen werden opgeleid en de samenwerking tussen het Afghaanse leger en de politie is verstevigd. Driehonderd projecten werden afgerond, waarbij vooral het cash-for-work programma hoge ogen gooide. Naast voortzetting van de opbouwprojecten is de geleidelijke overgang naar een meer civiel reconstructieteam een belangrijk speerpunt voor het nieuwe PRT.

Bouwwerkzaamheden
In Lablan, nabij Deh Rawod hebben lokale aannemers samen met de gemeenschap een moskee opgeknapt. Het PRT bracht het materieel en de expertise in. De bouwwerkzaamheden aan het gebedshuis werden door de bevolking vrijwillig uitgevoerd. In Dejouwze Barakzi, eveneens in de omgeving van Deh Rawod, zijn twee waterpompen gebouwd om de bevolking van schoon drinkwater te voorzien.

De politieagenten nemen de nieuwe schoenen in ontvangst. - Foto: Dave de Vaal/AVDD

Op het hoofdkwartier van de politie in Tarin Kowt werden dinsdag drie pick-up trucks vol schoenen afgeleverd door het PRT. Het gaat om veiligheidsschoenen die zijn gedoneerd door een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in persoonlijke beschermingsmiddelen. De lading vormde een bijdrage aan een particuliere inzamelingsactie van een militair. Majoor Mohammed Jan, verantwoordelijk voor de logistiek binnen het politieapparaat, nam de schoenen in ontvangst.

Lokale overlegraden
NGO's die actief zijn in Uruzgan willen de Afghaanse overheid steunen in het streven om meer Community Development Councils van de grond te laten komen. Deze lokale overlegraden zijn belangrijke partners om ontwikkelingsprojecten af te stemmen op behoeftes van de lokale bevolking. Ook zijn de NGOâs van plan zich te presenteren aan de Provinciale Ontwikkelingsraad, het Provinciaal Reconstructie Team en een grote vertegenwoordiging van lokale leiders.

Gevechtscontacten
Bij een vuurgevecht in de buurt van Tarin Kowt kwamen woensdagavond de districtschef van Chora, Rozi Khan, en twee leden van de Afghan National Police (ANP) om het leven. Bij dit incident waren meerdere partijen betrokken, waaronder een Australische patrouille. Naar de precieze toedracht wordt momenteel een onderzoek gedaan. Onderweg naar de begrafenis van Rozi Khan was een dag later de commandant van ANP-checkpoint Sar Regin slachtoffer van een aanslag met een Improvised Explosive Device (IED).

De dreiging van aanslagen met IEDâs blijft onverminderd hoog. Ook afgelopen week werden weer enkele geïmproviseerde explosieven opgespoord en vernietigd. Ten noordoosten van Tarin Kowt kwam een explosief tot ontploffing vlak voor een patrouillevoertuig van de TFU. Daarbij vielen geen slachtoffers en ontstond geen schade. Tussen Tarin Kowt en Chora werd een ANA-eenheid begeleid door Nederlandse OMLT-militairen beschoten door vijandelijke elementen. Dit vuur werd beantwoord.

Opnieuw is enkele malen een waarschuwingsschot gelost omdat bestuurders stopsignalen van TFU-patrouilles negeerden. Kandahar Air Field was deze periode tweemaal het doelwit van een raketaanval. Bij één van die aanvallen raakte een buitenlandse ISAF-militair licht gewond. F-16âs van de ATF verleenden enkele malen ondersteuning aan ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)